Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Τραγική η κατάσταση με τα σκουπίδια στη Βόρεια Ελλάδα! 1.500 τόνοι στους δρόμους της Θεσσαλονίκη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων που κάνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση τους.

Οι περισσότεροι κάδοι του πολεοδομικού συγκροτήματος ξεχειλίζουν από σκουπίδια, ενώ τα απορριμματοφόρα εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένα στα αμαξοστάσια καθώς οι συμβασιούχοι συνεχίζουν τις καταλήψεις σε όλους τους χώρους εργασίας. Μόνο στον δήμο Θεσσαλονίκης τα απορρίμματα ξεπερνούν τους 1.500 τόνους, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο κέντρο της πόλης. “Με 1.500 τόνους σκουπίδια και με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν” υποστήριξε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του κεντρικού δήμου, Θωμάς Ψαρράς.

Ο κ. Ψαρράς κάλεσε σήμερα το σωματείο των εργαζομένων, προκειμένου να ζητήσει να επιτρέψουν σε κάποια απορριμματοφόρα να βγουν στους δρόμους, καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κίνδυνος τις επόμενες ημέρες. Σε “κλοιό” σκουπιδιών βρίσκονται και οι υπόλοιποι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος καθώς υπό κατάληψη τελούν τα αμαξοστάσια. Για “τραγική κατάσταση” στο δήμο Νεάπολης – Συκεών κάνει λόγο ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θεόδωρος Κυζιρίδης, αναφέροντας πως μετά από συνεννόηση με τους παρατασιούχους βγήκαν στους δρόμους το πρωί τέσσερα απορριμματοφόρα ασφαλείας για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών.

“Στο δικό μας τον δήμο οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την περασμένη Κυριακή. Η κατάσταση είναι τραγική. Βγάλαμε τέσσερα απορριμματοφόρα για να συνδράμουμε σε ευπαθείς ομάδες όπως παιδικούς σταθμούς, ΚΗΦΗ, σούπερ μάρκετ” υποστήριξε ο κ. Κυζιρίδης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έως σήμερα το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους του δήμου Νεάπολης – Συκεών περίπου 600 τόνοι σκουπιδιών, ενώ τα τέσσερα απορριμματοφόρα ασφαλείας θα κυκλοφορούν και το Σαββατοκύριακο.

Στον δήμο Καλαμαριάς οι συμβασιούχοι επέτρεψαν χθες σε οχτώ απορριμματοφόρα να κάνουν αποκομιδή, ενώ για σήμερα Παρασκευή και για το Σαββατοκύριακο θα αφήσουν πέντε απορριμματοφόρα ασφαλείας. Καθημερινά στην Καλαμαριά συγκεντρώνονται περίπου 80 τόνοι σκουπιδιών.

Στον δήμο Παύλου Μελά επίσης ένας μικρός αριθμός αυτοκινήτων θα βγουν στους δρόμους για να συλλέξουν τα σκουπίδια από τα νοσοκομεία και τις λαϊκές αγορές, ενώ στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, κάνει λόγο για τεράστιο πρόβλημα καθώς καθημερινά συγκεντρώνονται περίπου 100 τόνοι απορριμμάτων και καλεί την κυβέρνηση να λύσει το θεμα.

Οι συμβασιούχοι κλιμακώνουν τις επόμενες ημέρες τις κινητοποιήσεις τους. Θα απέχουν το Σαββατοκύριακο από τα καθήκοντα τους, ενώ με καταλήψεις σε χώρους εργασίας θα συνεχίσουν μέχρι την επόμενη Πέμπτη, 29 Ιουνίου.

“Δίνουμε ενωμένοι τον αγώνα της επιβίωσης για το δικαίωμα στην εργασία. Εχουμε σχεδιασμό των κινητοποιήσεων με καταλήψεις μέχρι την επόμενη Πέμπτη, οπότε και θα κατέβουμε στην Αθήνα και θα βγάλουμε νέο σχεδιασμό” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη.

Η άνοδος της θερμοκρασίας προβληματίζει τους δημάρχους που απευθύνουν έκκληση στους δημότες, όσο είναι δυνατόν, να κρατούν τα σκουπίδια στα μπαλκόνια τους καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε