Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τρίκαλα: Αυξάνονται οι πολιτικοί γάμοι στο νομό…

Ενδιαφέροντα στοιχεία από το ληξιαρχείο Τρικάλων για γάμους, διαζύγια και θανάτους…

Τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη των στοιχείων μέσα από τα βιβλία του ληξιαρχείου του δήμου Τρικκαίων. Την περασμένη χρονιά (2010), βάση των στοιχείων του Ληξιαρχείου του Δήμου, 249 ζευγάρια αποφάσισαν να παντρευτούν, με τα 171 από αυτά να παντρεύονται στην εκκλησία και τα 78 στο Δημαρχείο Τρικκαίων.

Από τα συγκριτικά στοιχεία προκύπτει ότι ο πολιτικός γάμος παρουσιάζει ανοδική πορεία. Παράλληλα να επισημανθεί ότι είχαμε και επανασύσταση 3 γάμων, ήτοι 3 ζευγάρια που χώρισαν και ξαναπαντρεύτηκαν, ενώ στους θρησκευτικούς γάμους εντάσσονται και δύο Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία επτά από τους γάμους που τελέστηκαν το 2010 ήταν μεικτοί. Έτσι: δύο Τρικαλινές παντρεύτηκαν Τούρκους και Αλβανούς συζύγους, ενώ πέντε Τρικαλινοί παντρεύτηκαν γυναίκες από την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Αλβανία και τη Ρωσία. Σημειωτέον ότι στο Ληξιαρχείο του Δήμου Τρικκαίων δηλώθηκε και ο γάμος ενός ζευγαριού Αλβανών.

Βάσει των ίδιων στοιχείων οι Τρικαλινοί δεν διστάζουν να παντρεύονται σε μεγάλες ηλικίες, αλλά και σε νεαρότερες ηλικίες. Στις αξιοσημείωτες περιπτώσεις αναφέρονται 40 εξ αυτών όπου η γυναίκα είναι μεγαλύτερη από τον άνδρα από 1 έως 9 χρόνια ενώ σε κάποιες άλλες η ηλικία των συντρόφων παρουσιάζει μεγάλη διαφορά ακόμη και 15 ετών.

Το 2010 εκδόθηκαν συνολικά 61 διαζύγια. Τα διαζύγια ωστόσο παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις καθώς από 41 το 2008, εκτοξεύτηκαν στα 56 το 2009 και την περασμένη χρονιά έφθασαν αριθμό ρεκόρ. Από τα αξιοπερίεργα της υπόθεσης είναι ότι χρειάστηκαν 45 ολόκληρα χρόνια έγγαμου βίου για να αποφασίσει το ζευγάρι ότι δεν ταιριάζει και οι σύζυγοι να πάρουν χωριστούς δρόμους, αφού παντρεύτηκαν το 1965 και πήραν διαζύγιο το 2010.

Στους θανάτους, απεβίωσαν 504 άτομα, έναντι 471 το 2009. Βασικότερη αιτία θανάτου παραμένει ο καρκίνος με 160 περιπτώσεις και ακολουθούν καρδιακά με 111, ενώ 11 ήταν οι νεκροί σε τροχαία δυστυχήματα, ενώ υπήρξαν και 3 αυτοκτονίες.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε