Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Βόρειο Αιγαίο: Μηδενικές οι ροές προσφύγων και μεταναστών για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Χωρίς αφίξεις προσφύγων και μεταναστών κυλάει η σημερινή μέρα στα νησιά του βορείου Αιγαίου, για πρώτη φορά μετά από δύο εβδομάδες, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία…

Γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάλυση της Τουρκικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια το πέρασμα στα νησιά περίπου 1.000 συνολικά ατόμων έως σήμερα. Ας σημειωθεί πάντως ότι ανάκληση των Τούρκων αξιωματούχων που βρίσκονταν στα νησιά σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου, δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αφού και στα τρία hot – spots δεν υπάρχουν πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν.

Σήμερα Παρασκευή στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένα 3.567 άτομα. Στη Χίο 2.555 και στη Σάμο 1.027. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7.129 πρόσφυγες ή μετανάστες. Στο σύνολό τους διαμένουν στα hot – spots, όπου ας σημειωθεί, ότι ο αριθμός των όσων διαμένουν εκεί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυναμικότητα τους, στους δημοτικούς καταυλισμούς του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη και στη Σούδα της Χίου, σε δομές μη κυβερνητικών οργανώσεων, στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου της Χίου αλλά και σε εγκαταλειμμένα σπίτια και αγροικίες αλλά και σε δημόσιους χώρους όπου και πολλοί διανυκτερεύουν.

Εδώ ας σημειωθεί ότι στην τελευταία κατηγορία ανήκουν ασυνόδευτοι ανήλικοι και ενήλικοι μετανάστες κυρίως από την Αφρική ή το Πακιστάν, που ταξιδεύουν μόνοι τους και οι οποίοι μετά από εγκλωβισμό μηνών στα νησιά, χωρίς στην πραγματικότητα προοπτική αναχώρησής τους έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη παραβατικότητα. Είτε εμπλεκόμενοι σε κυκλώματα διακίνησης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων είτε επιδιδόμενοι σε κλοπές, διαρρήξεις ακόμα και σε ληστείες.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε