Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Χανιά: Μεταφέρεται σε νέο χώρο η δικαστική φυλακή

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να μπει οριστικά λουκέτο στη δικαστική φυλακή Χανίων που σήμερα λειτουργεί στην περιοχή των δικαστηρίων.

Η φυλακή, σε ημερομηνία που για λόγους ασφαλείας δεν έχει ανακοινωθεί, μεταφέρεται πλέον στην περιοχή Αγιάς, όπου σε μικρή απόσταση από την αγροτική φυλακή φτιάχτηκε ένα σύγχρονο κατάστημα κράτησης.

Ήδη, βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι προετοιμασίες για την μεταφορά των περίπου 150 κρατουμένων,
ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση του προσωπικού στα σύγχρονα μέσα φύλαξης που διαθέτει η νέα φυλακή,
ενώ έχουν ανασταλεί και οι άδειες του προσωπικού ώστε η διαδικασία της μεταφοράς να γίνει γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια.
Σε πρώτη φάση, όπως είχε ανακοινώσει και κατά την τελευταία επίσκεψή του στα Χανιά ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, θα λειτουργήσουν οι δύο από τις συνολικά πέντε πτέρυγες της νέας φυλακής.

Για τη μεταφορά των κρατουμένων που θα γίνει κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, έχει εκπονηθεί από την διεύθυνση της φυλακής -σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.- ειδικό σχέδιο δράσης,
ενώ το προσωπικό των περίπου 100 υπαλλήλων αναμένεται να ενισχυθεί με 19 ακόμα υπαλλήλους που εθελοντικά δέχτηκαν την μετάταξή τους στο νέο κατάστημα κράτησης.

Η νέα φυλακή φτιάχτηκε σε οικόπεδο επιφανείας περίπου 50 στρεμμάτων και η συνολική επιφάνεια των κυρίως κτιρίων του συγκροτήματος είναι 14.855 τετραγωνικά.
Τα κτίρια είναι διώροφα. Εκτός από τους χώρους κράτησης στεγάζουν τις υπηρεσίες της φυλακής και τους βοηθητικούς χώρους, ενώ σε κάθε μια από τις πέντε πτέρυγες υπάρχουν 40 κελιά με τρία κρεβάτια το κάθε κελί.

Η δημιουργία των νέων φυλακών αποφασίστηκε το 1998 και οι εργασίες για την ανέγερσή τους ξεκίνησαν το 2005 μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με κόστος περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η λειτουργία των νέων φυλακών αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, του δικηγορικού κόσμου, αλλά και του προσωπικού των φυλακών καθώς η υφιστάμενη σήμερα δικαστική φυλακή δεν πληρούσε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

Κατά την περίοδο της λειτουργίας της, λόγω κυρίως του υπερπληθυσμού κρατουμένων, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο κρατούμενοι να κοιμούνται ακόμα σε διαδρόμους και άλλους χώρους,
ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που σε πρόσφατη επίσκεψή του είχε χαρακτηρίσει τη φυλακή “ποντικότρυπα”.

Διαβάστε ακόμα:

Κρήτη: Θύελλα αντιδράσεων για τις λίστες αλλοδαπών εμπόρων που ζήτησε η Χρυσή Αυγή

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε