Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Χανιά: “Να κηρυχτεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο επιπρομαχώνας του Αγίου Δημητρίου”

ΦΩΤΟ αρχείου από το FlashNews
ΦΩΤΟ αρχείου από το FlashNews

Tην κήρυξη του μνημείου του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στην παλιά πόλη των Χανίων -μέρος του οποίου κατέρρευσε πρόσφατα από τις έντονες βροχές- σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, θα ζητήσει με αίτημά του προς την Περιφέρεια Κρήτης ο Δήμος Χανίων προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης του μνημείου.

Οι διαδικασίες προώθησης του αιτήματος αλλά και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο παρουσία και μηχανικών της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε στην ίδια σύσκεψη ο δήμος ζητά να ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς η τοποθεσία «Κακιά Στροφή» στην παλιά εθνική οδό Χανίων-Κισσάμου, σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο πεσόντων αεροπόρων επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, καθώς και σημεία του τοιχίου του Κλαδισσού ποταμού όπου σημειώθηκαν μεγάλες κατολισθήσεις από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

“Ζητάμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε στη συνέχεια να γίνει η αποκατάσταση”, δήλωσε ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας τονίζοντας ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί άμεσα και το κόστος της αποκατάστασης. Ειδικότερα για το θέμα της αποκατάστασης του επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ελένη Παπαδοπούλου εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα γίνουν εργασίες αντιστήριξης και θα ακολουθήσει η διαδικασία συνολικής αποκατάστασης του μνημείου για την οποία ωστόσο, όπως είπε, απαιτούνται επιπλέον μελέτες.

“Η περίμετρος του επιπρομαχώνα είναι 200 μέτρα. Πρέπει να έχουμε μια ακριβή εικόνα του κόστους αποκατάστασης και αυτό θα γίνει μόλις συνταχθούν οι τεχνικές εκθέσεις”, τόνισε.

Το πρωί το κλιμάκιο των μηχανικών του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησε αυτοψία στον επιπρομαχώνα κάνοντας καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε