Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

Χανιά: ”Ζωντάνεψε” η φοβερή έκρηξη στο πλοίο Πανορμίτης – Η τραγωδία της 1ης Οκτωβρίου του 1979 [pic]

ΦΩΤΟ από flashnews.gr
ΦΩΤΟ από flashnews.gr

Μνήμες από την έκρηξη του μότορσιπ «Πανορμίτης» την 1η Οκτωβρίου 1979 στο λιμάνι της Σούδας « ζωντάνεψαν» σήμερα καθώς 37 χρόνια μετά οι φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης…

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Δημοτική Ενότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Σύλλογο καταστηματαρχών και την τοπική εκκλησία, ξεκίνησε με δέηση, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των διοργανωτών. Για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας μίλησε η εκπαιδευτικός Μαρία Βενιανάκη, ενώ στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφιών στην οποία απεικονιζόταν ανάγλυφα η καταστροφή που είχε υποστεί η περιοχή της Σούδας.

Την μοιραία ημέρα το πλοίο «Πανορμίτης» βρισκόταν στο λιμάνι της Σούδας και στο σημείο μπροστά από την κεντρική πλατεία της περιοχής. Σύμφωνα με αναφορές στα αμπάρια του μετέφερε φιάλες με υγραέριο, κιβώτια με δυναμίτιδα, βαρέλια με βενζίνη και διάφορα εμπορεύματα. Στις 8:30 το πρωί της 1ης Οκτωβρίου 1979 στο πλοίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά για να ακολουθήσει λίγο μετά μια φοβερή έκρηξη που έγινε αισθητή μέχρι και την πόλη των Χανίων σε απόσταση έξη χιλιομέτρων.

Χαρακτηριστικό της έκρηξης ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι από το πλοίο «σηκώθηκε» στην προβλήτα ενώ ο απολογισμός ήταν τραγικός. Ένας νεκρός, περισσότεροι από 100 τραυματίες τρεις ακρωτηριασμένοι και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές του λιμανιού και της περιοχής, σπίτια,καταστήματα και αυτοκίνητα.

Πηγή: flashnews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε