Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Χίος: Δημοψήφισμα για τα προσφυγόπουλα – Σάλος από τα φυλλάδια που μοιράστηκαν σε μικρούς μαθητές [pics]

ΦΩΤΟ από astraparis.gr
ΦΩΤΟ από astraparis.gr

Το φυλλάδιο μοιράστηκε σε μαθητές δημοτικού που έκαναν μάθημα. Οι εμπνευστές του μιλούν για πολιτισμικές και κοινωνικές διαφορές των παιδιών…

Όλα έγιναν στο 7ο δημοτικό σχολείο της περιοχής του Αγίου Θωμά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μικρών μαθητών και δασκάλων. Το μεσημέρι της Δευτέρας, 10 Οκτωβρίου 2016, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μπήκε στις σχολικές αίθουσες και μοίρασε στους μαθητές ένα ερωτηματολόγιο – «δημοψήφισμα», για να το παραδώσουν στους γονείς τους και να το επιστρέψουν συμπληρωμένο, το αργότερο έως σήμερα Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016. Κάποιοι δάσκαλοι με το που αντιλήφθηκαν το περιεχόμενο του σημειώματος το έσκισαν, ενώ κάποιοι άλλοι είτε αδράνησαν, είτε δεν κατάλαβαν το περιεχόμενό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Συλλόγου που μοίρασε τα σημειώματα δεν είχε επικοινωνία με τον διευθυντή του σχολείου, προκειμένου να τον ενημερώσει ή και να πάρει την σχετική άδεια για την ενέργειά του αυτή.

ΦΩΤΟ από astraparis.gr

Στο εισαγωγικό του σημειώματος, αφού με παραπλανητικό τρόπο τίθεται «το αναμφισβήτητο δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στην γνώση την εκπαίδευση και την υγιεινή» και γίνεται αναφορά στα θέματα «που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας αλλά και της πόλης μας» (στη Χίο εμφανώς τουλάχιστον δεν έχουν τεθεί τέτοια ζητήματα προς το παρόν), μπαίνει απερίφραστα στην ουσία του θέματος, τονίζοντας («έχοντας στη σκέψη μας») τα εξής:«Την αποφυγή πιθανών προβλημάτων που ενδεχομένως δημιουργηθούν από την άμεση συνύπαρξη των παιδιών (σ.σ. προσφυγόπουλων) σε επίπεδο πολιτισμικό, κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά, θρησκευτική έκφραση, συνήθειες) αλλά και πρωτίστως θέματα υγιεινής – καθαριότητας εφόσον οι συνθήκες διαβίωσης των μαθητών προσφύγων παραμένουν δυστυχώς χωρίς βελτίωση».

Εν συνεχεία καλούν τους γονείς να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων ή και να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια – «δημοψήφισμα» έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους γονείς των μαθητών, όσο και στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, αφού – σύμφωνα με τις πληροφορίες – είναι ενήμερος για το περιστατικό ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και αναμένεται εντός της ημέρας να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες στην διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Χίου.

Αποχή μαθητών σε σχολείο της Θεσσαλονίκης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γονέων στον Προφήτη του δήμου Βόλβης, κατά της φοίτησης παιδιών προσφύγων στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Από τους 130 μαθητές σήμερα προσήλθαν 25 στις τάξεις, έναντι 16 χθες, όπως δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου, Σωτήρης Τσιομπάνης. Ο ίδιος έκανε λόγο για νοοτροπία των κατοίκων της περιοχής που έχει ιστορικό, καθώς το 2011, όταν το σχολείο συγχωνεύθηκε με άλλα δημοτικά γειτονικών χωριών (Ευαγγελισμό, Νυμφόπετρα), οι γονείς των μαθητών και πάλι είχαν αντιδράσει απέχοντας από τα μαθήματα, μη στέλνοντας τα παιδιά τους στο σχολείο έως τον Δεκέμβριο.

Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Τσιομπάνης τον είχε ενημερώσει για τις αντιδράσεις του 2011. Επισήμανε, ωστόσο, ότι «την εκπαιδευτική πολιτική την καθορίζει το υπουργείο Παιδείας και όχι οι κάτοικοι μιας περιοχής και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να πηγαίνουν σε δομές που λειτουργούν». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνέχισης της αποχής των παιδιών από τα μαθήματα, ο κ.Ανανιάδης επισήμανε ότι η εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο είναι υποχρεωτική και βάσει του νόμου δε μπορούν οι γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο, μη αποκλείοντας παρέμβαση εισαγγελέα.

Πηγή: astraparis.gr – Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε