Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Χίος: Καταδίκη με τον αντιρατσιστικό νόμο για τους δύο που επιτέθηκαν σε μετανάστες

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Οι κατηγορία για τους δύο Χιώτες ήταν για πράξεις βίας εναντίον μεταναστών, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία κατοίκων της Αγίας Άννας Καπέλας, την προηγούμενη Πέμπτη.

Η Εισαγγελέας τόνισε ότι έχει διαταραχθεί η καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο τη Χίο, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα φθάνοντας σε επίπεδο Ε.Ε.. “Τα όποια προβλήματα δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να υποκαθιστούν τα όργανα της πολιτείας”, ανέφερε, λέγοντας ότι οι πολίτες είναι αποδεκτό να δηλώνουν ακόμα και την έντονη διαφωνία τους με τις πολιτικές μέσα όμως από ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Έπειτα από σχεδόν 6 ώρες υποδειγματικής ακροαματικής διαδικασίας, κάτι που επεσήμανε και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, η Σπ. Σταυράτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα όσα διαδόθηκαν για σπασμένα αυτοκίνητα και φθορές, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ενός κατηγορούμενου, που άρχισε να κυνηγά μετανάστες, δεν ήταν αληθή, αφού όπως είπε, κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε ότι είδε μετανάστες να σπάνε αυτοκίνητα.

Επιπλέον σημείωσε ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος που προσήλθε για να καταθέσει ότι άγνωστοι του έσπασαν το Ι.Χ., το είχε σταθμευμένο στην οδό Καρπασίας μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης ενώ τα σπασμένα γυαλιά βρέθηκαν στην οδό Δημοκρατίας μπροστά από το ΚΕΠ του Δήμου Χίου. Εκτός των άλλων, η ίδια αντέκρουσε τον ισχυρισμό των λεγομένων του κατηγορούμενου, ότι οι περίοικοι καλούσαν σε βοήθεια εξαιτίας των επεισοδίων, διερωτώμενη “ποια ήταν αυτά τα επεισόδια για τα οποία δεν ήξερε ούτε η αστυνομια;”, προσθέτοντας μάλιστα ότι κανένας αστυνομικός δεν κατέγραψε σπασμένο όχημα επί της Καρπασίας.

Η ίδια μάλιστα πρότεινε την κατηγορία του για όλα τα αδικήματα ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά αποδόθηκε η κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης βίας με βάση της φυλή, έτσι δηλαδή όπως περιγράφεται στον αντιρατσιστικό νόμο. Για την περίπτωση του δεύτερου κατηγορούμενου, η Εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το χαστούκι σε νεαρό Σύρο πρόσφυγα, επισημαίνοντας ότι ο μοναδικός λόγος που το έκανε ήταν επειδή ήταν αλλοδαπός.

Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι

 

Λίγη ώρα νωρίτερα ο πρώτος κατηγορούμενος, κατέθεσε ότι κυνήγησε ομάδα μεταναστών που κρατούσαν ξύλα στα χέρια, υποθέτοντας ότι αυτοί είναι που προκάλεσαν τις ζημιές σε οχήματα χωρίς όμως να επιβεβαιώνει ότι τους είδε να προκαλούν φθορές. “Το μόνο που ήθελα ήταν να τους κυνηγήσω και να τους δώσω στην Αστυνομία”, είπε, προσθέτοντας ότι οι πράξεις του είναι πάντα στα όρια της νομιμότητας. “Είναι άδικο να σε πνίγει το δίκαιο και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Το σπίτι μου είναι στα 20 μέτρα από τη Σούδα και ζούμε κάθε μέρα με την αγωνία. Όταν θέλουν να εκτονωθούν τα παιδιά βάζουν φωτιές και προκαλούν επεισόδια”, κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο κατηγορούμενο, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες σημειώνοντας ότι ναι μεν συμμετέχει σε ειρηνικές πορείες αλλά ουδέποτε έχει συμμετάσχει σε επεισόδια.

Μετά και τις αγορεύσεις των δικηγόρων, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Γ. Παντελίδης καταδίκασε τον δεύτερο κατηγορούμενο σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με 3 ετή αναστολή για απρόκλητη έργω εξύβριση και τον πρώτο κατηγορούμενο, σε 12 μήνες φυλάκιση για την κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης βίας με βάση τη φυλετική διάκριση (αντιρατσιστικός νόμος), 3 μήνες φυλάκιση για σωματικές βλάβες για κάθε παθόντα μετανάστη (δηλαδή +6μήνες)και σε καταβολή χρηματικής ποινής 5.000 ευρώ, ενώ αθώος κρίθηκε για το αδίκημα της αντιποίησης αρχής. 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δύο άνδρες ηλικίας 40 και 53 ετών, συνελήφθησαν μετά από καταγγελία, ότι ο 40χρονος, μαζί με άλλους, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, επιτέθηκαν και προκάλεσαν σωματικές βλάβες, σε βάρος δύο αλλοδαπών από το Ιράκ και τη Συρία. Επίσης καταγγέλθηκε στις Αστυνομικές Αρχές, ότι ο 53χρονος, πλησίασε και χαστούκισε απρόκλητα έναν 19χρονο από τη Συρία.

Πηγή: politischios

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε