Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Χίος: Περιμένουν “πράσινο φως” για δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου μεταναστών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Πρόταση για δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου μεταναστών στο 18ο χιλιόμετρο Χίου – Βολισσού υπέβαλλαν στον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα οι φορείς της Χίου και όλοι πλέον αναμένουν το “πράσινο” φως από τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Η κατά πλειοψηφία απόφαση σύσκεψης που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Χίου, μεταφέρθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στον υπουργό. Από την αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, οι βουλευτές Αντρέας Μιχαηλίδης του ΣΥΡΙΖΑ, Νότης Μηταράκης της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και ο αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης συνομίλησαν διεξοδικά με τον αναπληρωτή Υπουργό, στο γραφείο του οποίου βρισκόταν και η Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόσκας ήταν θετικός σχετικά με την πρόταση των φορέων της Χίου, ιδιαίτερα όπως τονίσθηκε δεδομένων των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν από τους κατοίκους της νότιας Χίου στην προοπτική της δημιουργίας ΠΡΟΚΕΚΑ στην περιοχή τους και συγκεκριμένα σε στρατόπεδο στους Ολύμπους.

Ο κ. Τόσκας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υποστήριξε -και δεδομένου του ότι στη Χίο βρίσκονται 100 τουλάχιστον μετανάστες με αρνητική απάντηση για άσυλο και σε δεύτερο βαθμό (δηλαδή πρέπει να συλληφθούν στην προοπτική της επαναπροώθησης τους)- ότι κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία μιας δομής για το διάστημα που θα χρειαστεί να ετοιμαστεί το ΠΡΟΚΕΚΑ, στο 18ο χιλιόμετρο Χίου – Βολισσού. Αυτό το χρονικό διάστημα υπολογίζεται σε περίπου έξι μήνες και γι’ αυτό ζητήθηκε η χρήση του παλιού Κέντρου στο Μυρσινίδι. Αυτός ο χώρος όμως ανήκει σε Μοναστήρι της Χίου, το όλο θέμα δε έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη με τη Μητρόπολη, διά του ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής, να ζητεί την αποβολή του υπουργείου από το χώρο κάτι που έχει επιτευχθεί -μέχρι στιγμής- σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων.

Την ανάγκη παραχώρησης του Μυρσινιδίου, με ημερομηνία λήξης τους έξι μήνες από τώρα, μετέφεραν στον Μητροπολίτη οι εκπρόσωποι των φορέων της Χίου που συναντήθηκαν μαζί του μετά την τηλεδιάσκεψη. Ο Μητροπολίτης Χίου δεσμεύτηκε να απαντήσει τις αμέσως επόμενες μέρες και αφού προηγουμένων συγκληθεί το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε