Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Χίος: Προκλητικός Μιχαλολιάκος – Καμαρώνει για τις επιθέσεις σε πρόσφυγες [vid]

Χίος: Προκλητικός Μιχαλολιάκος – Καμαρώνει για τις επιθέσεις σε πρόσφυγες [vid]

Κάλυψη σε όσους πρωτοστάτησαν στα επεισόδια της Σούδας, παρείχε ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα προκλητικής ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδας του κόμματός του, την Παρασκευή.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη και ανέφερε ότι θεωρεί “τίτλο τιμής” την προσφώνηση κάποιου από τους άνανδρους που επιτίθενται σε γυναικόπαιδα ως “χρυσαυγίτη, ενώ ταυτόχρονα διέκρινε και… πράξη αντίστασης πίσω από τα επεισόδια της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Για μία ακόμη φορά ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει και τους δημοσιογράφους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική ακεραιότητα όσων καλύπτουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής είπε χαρακτηριστικά:

«Αμέσως οι προοδευτικοί δημοσιογράφοι αυτή της χώρας πήγαν να ρίξουν όλη την ευθύνη για τα επεισόδια σε ακροδεξιά στοιχεία, σε Χρυσαυγίτες. Ε λοιπόν ΝΑΙ. Γι’ αυτούς όποιος Έλληνας αντιστέκεται είναι Χρυσαυγίτης. Αυτό για εμάς αποτελεί τίτλο τιμής. Η Χρυσή Αυγή είναι η εθνική αντίσταση της Ελλάδος». 

Tρόμος, ανασφάλεια και δολοφονικές επιθέσεις

Την ώρα που ο Νίκος Μιχαλολιάκος προκλητικά καμάρωνε για τις επιθέσεις σε γυναικόπαιδα, δεκάδες προσφυγόπουλα και οικογένειες προσφύγων σε καθεστώς τρόμου αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν για δεύτερη συναπτή νύχτα διπλά στη θάλασσα, στο λιμάνι της Χίου, με μόνο εφόδιο μία κουβέρτα, λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν στον καταυλισμό της Σούδας μετά τις πρόσφατες επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία.

Μάλιστα, χθες Παρασκευή 17χρονος πρόσφυγας από τη Συρία δέχτηκε δολοφονική επίθεση, όταν ασύλληπτοι ακόμα δράστες του πέταξαν πέτρα στο κεφάλι τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

ΔΑ: Ακροδεξιοί οι δράστες – ΟΗΕ: Να εντοπιστούν οι δράστες

Τον εντοπισμό των δραστών που ευθύνονται για τις επιθέσεις εναντίον των προσφύγων στη Χίο ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για ακροδεξιά στοιχεία.

Την ανησυχία τους σχετικά με τα σοβαρά επεισόδια που εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία.

Συνολικά περίπου 100 άνθρωποι – κυρίως οικογένειες – έχασαν το κατάλυμά τους, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία. Όπως είπαν οι πρόσφυγες στην ομάδα της Υ.Α., φοβούνται να επιστρέψουν στο χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί.

«Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό, τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», επισημαίνει ο Φιλίπ Λεκλέρκ (Philippe Leclerc), αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στην ανακοίνωσή του. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», προσθέτει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον, ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από το χώρο φιλοξενίας. Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας, σημειώνει.

Προκειμένου να παράσχει προστασία στους σχεδόν 100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι σκηνές των οποίων καταστράφηκαν στη Σούδα τις τελευταίες δύο μέρες, η Υ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων, δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω εταίρων της Υ.Α., καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η Γκόρι βαν Γκούλικ (Gauri van Gulik), αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δηλώνει σε ανακοίνωσή της, πως «αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων δεν μπορεί να επιτρέπεται να συνεχίζονται ατιμωρητί. Τις δυο τελευταίες νύχτες, ύποπτοι ακροδεξιοί πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και τμήματα βράχου κάτω στον καταυλισμό από τα τείχη του κάστρου, προκαλώντας τραυματισμούς και πανικό. Τουλάχιστον ένας πρόσφυγας τραυματίστηκε από μια πέτρα, μόνο αυτό το απόγευμα».

«Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές οφείλουν, όχι μόνο να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα μίσους και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά καθώς πλησιάζει η τρίτη νύχτα, πρέπει να δράσουν ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων στο νησί», συμπλήρωσε η κ. Γκούλικ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, politischios, skai.gr
 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε