Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ζάκυνθος: Δύσκολη νύχτα! Εκτός ελέγχου η φωτιά στους Ορθωνιούς

Ζάκυνθος: Δύσκολη νύχτα! Εκτός ελέγχου η φωτιά στους Ορθωνιούς

Στάχτη έχουν γίνει περισσότερα από 1.000 στρέμματα δάσους εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή των Ορθωνιών Ζακύνθου το απόγευμα της Τρίτης (11.07.2017) και παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο! Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 17:10 το απόγευμα της Τρίτης, άγνωστο πως. Πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω της πυκνής βλάστησης από κυπαρίσσια, πεύκα και έλατα και επεκτάθηκε, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη στις επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση ήταν απελπιστική από την πρώτη στιγμή, με τους καπνούς να έχουν “πνίξει” όλο το νησί και κάνοντας δύσκολη την κυκλοφορία και τη ζωή των κατοίκων.

Η νύχτα που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη, αφού οι ισχυρές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη αλλά ο δυνατός αέρας δεν τους επέτρεψε να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. 

Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν 46 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο. Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Ζάκυνθο έχουν ενισχύσει πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας. Συμμετέχουν επίσης τέσσερα αεροσκάφη Κανανταίρ και ένα ελικόπτερο, που με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού, κυρίως στις δύσβατες περιοχές που δεν μπορούν να πλησιάσουν οι χερσαίες δυνάμεις.

Με το τελευταίο πλοίο της γραμμής Κυλλήνης-Ζακύνθου, έφθασαν στη Ζάκυνθο ενισχύσεις από γειτονικούς νομούς τόσο σε πυροσβέστες όσο και σε οχήματα. Μετά τα μεσάνυχτα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ζακύνθου ένα αεροσκάφος C-130, μεταφέροντας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.

Από την πυρκαγιά έχουν καεί πυλώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης τα χωριά Ορθονιές και Μαριές. Ακόμα, στις Ορθονιές, κλειστός είναι ο δρόμος που οδηγεί από τις Βολίμες στο χωριό των Ορθονιών, καθώς στο σημείο η πύρινη λαίλαπα έχει περάσει από τη μία μεριά του δρόμου στην άλλη, ενώ μεγάλη προσοχή θέλουν οι δρόμοι στις περιοχές Ξύγκια και Τριλάγκαθο Μαριών.

Έκτακτη ανακοίνωση εκδόθηκε από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, στην οποία αναφέρεται πως λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται αυτή την ώρα στις Ορθονιές Ζακύνθου, παρακαλούνται όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και γενικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ,
imerazante.gr, ermisnews.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε