Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Αγρόκτημα… high – tech στην Καρδίτσα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Έχει έλεγχο μικροκλίματος με ασύρματους αισθητήρες, αυτόματο έλεγχο ποτίσματος, συστήματα πλοήγησης…

χαρτογράφηση ηλεκτρικής αγωγιμότητας του εδάφους σε πραγματικό χρόνο και πολλά πολλά άλλα….

Αν και μοιάζει με κομμάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας, πρόκειται για ένα αληθινό αγρόκτημα, στη Μυρίνη του Δ. Κάμπου στην Καρδίτσα.
Ιδιοκτήτης είναι ο Θανάσης Μαρκινός ο οποίος καλλιεργεί εκεί βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά και άλλα, σε μια έκταση 1.400 στρεμμάτων.

Το αγρόκτημα αυτό, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Future Farm”, που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο των Νέων Αγροτών, στην Καρδίτσα και το οποίο διευθύνει το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.).

Το πρόγραμμα “Future Farm” ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώνεται το Δεκέμβρη του 2010. Έχει ως στόχο να αναπτύξει την πρόταση για το σύγχρονο αγρόκτημα του 2020, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, με υψηλά στάνταρ ποιότητας, ασφάλειας και ενεργειακής αυτονομίας. Χρηματοδοτήθηκε με 3.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), στο πλαίσιο του 7ου ερευνητικού προγράμματος πλαισίου και σ’ αυτό συμμετέχουν 15 πανεπιστήμια και επιχειρήσεις από 10 χώρες-μέλη της Ένωσης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και τέσσερα αγροκτήματα από τέσσερις χώρες της Ε.Ε.: τη Δανία, την Τσεχία, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Το βασικό γνώρισμα των αγροκτημάτων αυτών είναι ότι χαρακτηρίζονται και έχουν αναδειχθεί για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία αλλά και τη χρήση σύγχρονων συστημάτων στη διαχείριση, τον έλεγχο και τη λήψη αποφάσεων.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε