Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Αλεξανδρούπολη: Νέες εικόνες του νεαρού που συνελήφθη ως τζιχαντιστής – Η ώρα της ανακρίτριας [pics]

τζιχαντιστής

Στο δικαστικό μέγαρο στην Αλεξανδρούπολη ο 32χρονος που συνελήφθη ως τζιχαντιστής. Τι δείχνουν οι έρευνες των αρχών για τη δράση του…

Ο κατηγορούμενος ως τζιχανιστής πέρασε το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη για να απολογηθεί. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του, ο πελάτης δεν ανήκε στον ISIS. Οι εικόνες όμως που έχουν βρεθεί στο κινητό του τηλέφωνο βάζουν σε σκέψεις. Στο κινητό του τηλέφωνο έχουν βρεθεί φωτογραφίες και βίντεο που τον δείχνουν να κρατά καλάσνικοφ, ενώ εικάζεται ότι είναι ο ίδιος σε άλλες φρικτές εικόνες όπου εμφανίζεται ένας άνδρας να κρατά τα κεφάλια αιχμαλώτων. Σε άλλες φωτογραφίες που επίσης υπήρχαν στο κινητό του, εμφανίζεται σε όχημα μαζί με τζιχαντιστές του ISIS να πυροβολεί στον αέρα, ενώ σε άλλο βίντεο εμφανίζεται μαζί με ανώτατο στέλεχος της οργάνωσης.

Ο 32χρονος που κατηγορείται ως τζιχαντιστής φέρεται να είπε πως το 2006 ήταν στην ασφάλεια του προέδρου της Συρίας, μέχρι το 2011 που προσχώρησε στον ελεύθερο συριακό στρατό και ακολούθως το 2012 εντάχθηκε στο μέτωπο αλ Νούσρα. Λίγο καιρό αργότερα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ όπως υποστηρίζει, για περίθαλψη. Στον ISIS εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2014, όπου και πολέμησε μέχρι τον Μάρτιο του ίδιου έτους αλλά αποχώρησε, όπως είπε, επειδή του ζήτησαν να μεταφέρει οκτώ άτομα μαχητές στην Ευρώπη.

Αλεξανδρούπολη: Ο νεαρός που κατηγορείται ως τζιχανιστής στο δικαστικό μέγαρο

Τι υποστήριξε ο ίδιος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος υποστήριξε στην πρώτη κατάθεσή του πως ήταν αντάρτης στη Συρία και πολεμούσε κατά του καθεστώτος του Άσαντ. Όταν τραυματίστηκε, μεταφέρθηκε σε καθεστωτικό νοσοκομείο. Εκεί, τον ανάγκασαν να βγάλει τις φωτογραφίες, που εντοπίστηκαν στο κινητό του. Στη συνέχεια, όταν πήγε στην Τουρκία, τον προσέγγισαν μέλη του ISIS, αλλά ο ίδιος τα απομάκρυνε.

Οι κινήσεις του στην Ελλάδα

Όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές πηγές, ο 32χρονος Σύρος, μαζί με την οικογένεια του, μπήκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λέρο, τον Ιούνιο του 2016, μαζί με τις καραβιές των προσφύγων που έφταναν στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Από την πρώτη στιγμή υπέβαλε αίτημα ασύλου, για το οποίο ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Ταυτοχρόνως όμως, από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, εκδόθηκε το διοικητικό μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης.

Τον «έκαψε» η γυναίκα του

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η σύζυγος του κατέφυγε στην αστυνομία στην Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν και κατήγγειλε ότι κακοποιούσε την ίδια και τα δύο τους παιδιά, γι’ αυτό και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Λίγες ημέρες αργότερα, υπήρξε και άλλη καταγγελία, η οποία ανέφερε ότι είχε συμμετοχή σε ενέργειες του ISIS στη Συρία.

Μετά από αυτό το αρχικό μέτρο για διακριτική παρακολούθηση μετατράπηκε από την Κρατική Ασφάλεια σε απαγόρευση εισόδου στη χώρα, με βάση το οποίο, θα συλλαμβανόταν όπου εντοπιζόταν, ή αν έβγαινε από τη χώρα δεν θα μπορούσε να ξαναμπεί.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις