Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σαμοθράκη: “Η κακοκαιρία προκάλεσε καταστροφές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ”

Σαμοθράκη: “Η κακοκαιρία προκάλεσε καταστροφές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ”
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αποδεκτό έγινε από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, το αίτημα του δημάρχου Σαμοθράκης, Θανάση Βίτσα, για εικοσαήμερη παράταση της παραμονής των στρατιωτικών δυνάμεων που συνδράμουν στις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, που προκλήθηκαν από την καταστροφική καταιγίδα που έπληξε το νησί.

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ικανοποίησή του για την άμεση ανταπόκριση, από την πρώτη στιγμή, του αιτήματός του για παροχή βοήθειας με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό, τόσο από τον αρχηγό ΓΕΣ, όσο και από τον διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, Γιώργο Καμπά.

Εν τω μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται τόσο ο σχεδιασμός, όσο και οι εργασίες αποκατάστασης, για την ολοκλήρωση των οποίων ο δήμαρχος Σαμοθράκης εκτιμά ότι απαιτούνται πολλές δεκάδες εκατομμύρια και χρονικό διάστημα που είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, δεδομένου ότι εξακολουθεί καθημερινά να ενημερώνεται για νέα προβλήματα.

«Σήμερα έχω καλύτερη εικόνα για την κατάσταση στο νησί, αλλά όχι πλήρη ακόμη. Προκύπτουν συνεχώς εκπλήξεις και το δυσκολότερο είναι πως ο επιτελικός ρόλος που έχω τώρα καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την απομάκρυνσή μου από τη Χώρα της Σαμοθράκης» εξήγησε.

«Κατά τη χθεσινή σύσκεψη με το κλιμάκιο της Εγνατίας Οδού ΑΕ αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης, από την εταιρεία, για την πρώτη αποκατάσταση της γέφυρας που έπεσε στο Λάκκωμα και μίας δεύτερης που σύντομα μπορεί να είναι επικίνδυνη, ενώ τέθηκε και το θέμα εκπόνησης, από την Εγνατία, και μίας συνολικής μελέτης για όλη τη Σαμοθράκη ένα πολύ σημαντικό έργο» ανέφερε ο κ. Βίτσας. Επίσης η εταιρεία ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι διαθέτει και ομάδες που ασχολούνται με τα υδραυλικά, «τα οποία όπως είπε και ο υπουργός Υποδομών, κ. Σπίρτζης, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το νησί. Το να κάνεις, δηλαδή, ένα master plan υδρευτικό και ένα υδραυλικό (αποστραγγίσεις οικισμών κ.ά.). Τα master plan είναι απαραίτητα γιατί μετά αρχίζουν να κουμπώνουν και οι επιμέρους μελέτες», σημείωσε.

Αργά χθες το απόγευμα μετέβη στο νησί ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ, Βαγγέλης Λαμπάκης, συνοδεία δύο μηχανικών και φέροντας ως βοήθεια υδραυλικά υλικά. «Ο κ. Λαμπάκης με διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης να επιταχύνουν τις μελέτες του Κέντρου Υγείας που ήδη έχει αναλάβει, δίνοντας προτεραιότητα στο συγκεκριμένο έργο. Θα γίνει πλήρης αναμόρφωση του υφιστάμενου κτιρίου, εσωτερικά και εξωτερικά, ουσιαστικά ένα καινούριο κτίριο. Επίσης, ανέλαβε να ωριμάσει ταχύτατα και τη μελέτη του νέου δημαρχείου, ενώ τη Δευτέρα θα στείλει στο νησί υδραυλικό και ηλεκτρολόγο, αποκλειστικά για την αποκατάσταση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας, το οποίο εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα είναι λειτουργικό και θα επανέλθουν οι γιατροί, οι οποίοι προσωρινά μετακινήθηκαν στο ιατρείο της Καμαριώτισσας» τόνισε ο δήμαρχος Σαμοθράκης.

Σημειώνεται πως με την επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας όλες οι λειτουργίες θα μεταφερθούν προσωρινά και μέχρι την ανακατασκευή του κτιρίου στον 1ο όροφο, προς αποφυγή νέων καταστροφών.

Στη Σαμοθράκη βρέθηκε χθες και ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ, Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος «θα επιδιώξει την επίσπευση -σε επίπεδο ΥΠΕ και υπουργείου Υγείας- κάποιων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων που απαιτούνται για την ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας, ενώ συζητήσαμε και το θέμα της προμήθειας νέου εξοπλισμού μέσω της ΥΠΕ» δήλωσε ο κ. Βίτσας.

Σημαντικό θέμα είναι και η εύρεση νέου χώρου στέγασης των υπηρεσιών του Δήμου Σαμοθράκης. «Επειδή έχουμε διάφορα κτίρια διάσπαρτα πρέπει να σκεφτούμε ποιο είναι το καταλληλότερο. Τώρα χρησιμοποιώ τον χώρο κάτω από το Λαογραφικό Μουσείο αλλά δεν έχει θέρμανση και τον χειμώνα θα μας δυσκολέψει. Προς το παρόν, λοιπόν, θα εγκατασταθούμε στο παλιό δημοτικό σχολείο της Χώρας, το κτίριο του οποίου εκτιμώ ότι είναι λειτουργικό», υποστήριξε ο δήμαρχος.

Αναφορικά με την εκτίμηση του κόστους των προκληθέντων ζημιών και τη μέχρι σήμερα παρασχεθείσα οικονομική στήριξη, ο κ. Βίτσας επισήμανε: «Μετά το πρώτο βοήθημα των 150.000 ευρώ που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΣ, υπάρχει επαφή και για νέα οικονομική ενίσχυση. Επίσης, χθες βράδυ, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, με ενημέρωσε ότι σήμερα θα συγκαλέσει την οικονομική επιτροπή για την έγκριση του ποσού των 150.000 ευρώ, που απ’ ότι αντιλαμβάνομαι θα δοθούν στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου και σε τεχνικά έργα γενικότερα».

Ο κ. Βίτσας έκανε λόγο και για την πρωτοβουλία εθελοντών να συγκεντρώσουν χρήματα για να βοηθήσουν το νησί. «Πολλοί εθελοντές προσπάθησαν να συγκεντρώσουν χρήματα για βοήθεια. Ωστόσο, υπάρχει θέμα με την άμεση κατάθεση στον λογαριασμό του δήμου, γιατί για κάθε κατάθεση θα πρέπει να γίνεται δημοτικό συμβούλιο για την αποδοχή της δωρεάς» διεκρίνισε.

«Μιλάμε για καταστροφές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει όλες τις ζημίες. Σίγουρα υπάρχουν πολλά και μεγάλα προβλήματα που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε ο δήμαρχος Σαμοθράκης. Ερωτηθείς για τον προσδοκώμενο χρόνο αποκατάστασης της κανονικότητας στο νησί, απάντησε: «Με το που θα αποκατασταθεί η ύδρευση, το Κέντρο Υγείας, οι υπηρεσίες του δήμου και μία λειτουργικότητα στους βασικούς αγροτικούς δρόμους, υπό αυτές τις προϋποθέσεις θεωρώ ότι θα χω στοιχειώδη κανονικότητα. Ο χρόνος, όμως, δεν είναι προβλέψιμος, γιατί, για παράδειγμα, λέμε να πάμε να φτιάξουμε το τάδε έργο, ξεκινά το συνεργείο και βλέπει μπροστά στον δρόμο ένα διαφορετικό τοπίο, αλλού χάσματα κι αλλού όγκους. Δεν μπορεί να πλησιάσει. Επάνω στο δίκτυο που είχε σωλήνες τώρα έχεις ένα τεράστιο όγκο φερτών υλικών, που πρέπει να απομακρυνθούν και δεν είναι καθόλου εύκολο. Εγώ προσπαθώ για το συντομότερο δυνατό. Τώρα αν οργανωθεί αυτή η εξωτερική βοήθεια και έρθει άμεσα και συνδυασμένα και παράλληλα με εμάς θα γίνει γρήγορα. Εκτιμώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε πολλά εργοτάξια σε πολλά σημεία».

Τέλος, ο κ. Βίτσας δήλωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργούν όλα τα σχολεία του νησιού και εξήγησε πως ο λόγος που δεν λειτούργησε ήδη το νηπιαγωγείο στη Χώρα είναι η συνεχής διέλευση μηχανημάτων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μικρών παιδιών, ενώ στο νηπιαγωγείο Λακκώματος, όπου, επίσης, το κτίριο είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχει δυσκολία προσβασιμότητας. «Εκτίμησα ότι δεν ήταν απολύτως ασφαλές για τα παιδιά και αποφάσισα τη μερική λειτουργία των σχολείων. Από τη Δευτέρα, όμως, θα λειτουργήσουν κανονικά όλα» κατέληξε ο δήμαρχος Σαμοθράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αν. Μακεδονία και Θράκη Τελευταίες ειδήσεις