Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Άρωμα γυναίκας” από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη

“Άρωμα γυναίκας” από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη

220 γυναίκες από τη γειτονική Τουρκία ξεφάντωσαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας. Τις γυναίκες υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η υποπρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Σετζίλ Ζεϊνέπ Ντογάν.

«Άρωμα γυναίκας» από κάθε πόλη της Τουρκίας έφεραν στη Θεσσαλονίκη 220 κυρίες από τη γειτονική χώρα, που ξεφάντωσαν χτες βράδυ στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace, όπου τις υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η υποπρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Σετζίλ Ζεϊνέπ Ντογάν.

Με το χτεσινοβραδινό γλέντι, ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου στο Τεκίρνταγ. Η βραδιά άρχισε με ελληνική μουσική και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού Λαγκαδά «Μυγδονία» ενώ στη συνέχεια στο χορό μπήκαν και οι κυρίες από την Τουρκία, οι οποίες διασκέδασαν μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

«Το Παράρτημα Τεκίρνταγ της Ένωσης Γυναικών Τουρκίας ανέλαβε να διοργανώσει φέτος μια μεγάλη γιορτή για την Ημέρα της Γυναίκας, απευθύνοντας κάλεσμα σε γυναίκες από κάθε πόλη της Τουρκίας αλλά και σε Τουρκοκύπριες. Επειδή η Θεσσαλονίκη έχει μια ιδιαίτερη σημασία για μας, ως γενέτειρα του Ατατούρκ, και επειδή δεν απέχει και πάρα πολύ από την πόλη μας την εντάξαμε στο πρόγραμμα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Παραρτήματος Τεκίρνταγ της Ένωσης Γυναικών Τουρκίας, Νουράλ Ουλκέρ Ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας ξεκίνησε με μία μεγαλειώδη εκδήλωση στο Τεκίρνταγ, όπου κυρίες από κάθε σημείο της Τουρκίας έδωσαν ένα μήνυμα κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

«Τα φαινόμενα βίας σε βάρος των γυναικών υπάρχουν και στη χώρα μας αλλά και σε κάθε χώρα του κόσμου. Εμείς τα καταδικάζουμε και θέλουμε να δώσουμε ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο: ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε γυναίκες που προστατεύουμε τα δικαιώματά μας από τα φαινόμενα βίας. Και αυτό το μήνυμα, μαζί με ένα μήνυμα ειρήνης, θελήσαμε να μεταφέρουμε κάνοντας αυτό το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε η κ. Ουλκέρ.

Εξίσου ενθουσιασμένη ήταν και πρόεδρος του Παραρτήματος Σμύρνης της Ένωσης Γυναικών Τουρκίας, Νεσρίν Οζέν. «Συμμετέχουμε σε πάρα πολλές εκδηλώσεις αλλά αυτή που διοργάνωσε το Παράρτημα του Τεκίρνταγ είναι εξαιρετική. Οι περιηγήσεις σε πόλεις, η τελειότητα της φιλοξενίας στα ξενοδοχεία πράγματι μας έκαναν ευτυχισμένες» είπε η κ. Οζέν.

Για συναισθηματικούς λόγους μετείχε στο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη η Τουρκοκύπρια Μουμπετστσέλ Κοτάι. «Ήρθα περισσότερο για να δω την πόλη και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ. Για μας η Θεσσαλονίκη έχει πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία. Δακρύζω από τη συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η Θεσσαλονίκη θα ήταν μια τόσο ωραία πόλη, μια πόλη που μου δίνει ηρεμία ιδίως η παραλιακή της οδός. Μακάρι να είχαμε πιο πολύ χρόνο. Θα ήθελα να έρθω για ένα μεγαλύτερο ταξίδι με την οικογένειά μου και τα εγγόνια μου. Το μόνο πράγμα που με στεναχώρησε ήταν που το σπίτι του Ατατούρκ ήταν κλειστό λόγω ανακαίνισης και έτσι είδαμε μόνο την αυλή» είπε η κ. Κοτάι.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης, που ανέλαβε χρέη μεταφραστή στη βραδιά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μία προσπάθεια μαζί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να φέρουμε τουρισμό στην πόλη από νέες αγορές. Η μία από τις αγορές είναι η Τουρκία, η άλλη το Ισραήλ. Έχει τόσο μεγάλη επιτυχία αυτή η διάσταση ώστε για πρώτη φορά η Ένωση Γυναικών Τουρκίας ταξιδεύει στο εξωτερικό και διάλεξε τη Θεσσαλονίκη για αυτή την εκδήλωση. Αυτό σημαίνει ότι θα διανυχτερεύσουν στην πόλη μας, θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μαγαζιά. Κι αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι έχει πάρα πολύ μέλλον ο τουρισμός από την Τουρκία προς τη Θεσσαλονίκη».

Διαβάστε επίσης:

Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στη σελίδα “Τοπικά Νέα” του NewsIt

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Σάμο – Τεράστιες καταστροφές απο πλημμύρες – ΦΩΤΟ

Γκαζάκια σε ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη

Κρούσματα φυματίωσης σε σχολείο της Ζαχάρως!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε