Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Αχαϊα: Αναγκάζουν τους εργαζόμενους να επιστρέφουν μέρος του μισθού τους!

Αχαϊα: Αναγκάζουν τους εργαζόμενους να επιστρέφουν μέρος του μισθού τους!

Την καταγγελία έκανε συνδικαλιστής που έκανε λόγο για δύο μεγάλες εταιρείες, που εκβιάζουν τους εργαζόμενους…

Απίστευτο και όμως αληθινό! Δύο εταιρείες από τις οποίες η μια δραστηριοποιείται στο χώρο φύλαξης και χρηματαποστολών και η άλλη δραστηριοποιείται στο χώρο του εμπορίου στην Πάτρα, αναγκάζουν τους εργαζόμενους να επιστρέφουν χρήματα που αφορούν μέρος των μηνιαίων αποδοχών τους.

Πρόκειται, σύμφωνα με συνδικαλιστές, για «μεγάλο κόλπο» προκειμένου σε πιθανό έλεγχο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΙΚΑ ή ακόμα και από το ΣΔΟΕ, να φαίνεται ότι πληρώνουν κανονικά τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επίσης με τον τρόπο αυτό αυξάνουν τα έξοδα τους (εμφανίζουν αυξημένες δαπάνες μισθοδοσίας), «ξεπλένοντας» μεγάλο μέρος της κερδοφορίας τους, αφού με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να φοροδιαφεύγουν.

Όπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες εταιρείες όχι μόνο δεν πληρώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά αναγκάζονται να επιστρέφουν στο εργοδότη το 30% των αποδοχών που τους καταβάλλει μέσω τραπεζικού λογαριασμού!

Κάποιες φορές μάλιστα οι συγκεκριμένοι εργοδότες «φορτώνουν» τη μισθοδοσία με ανύπαρκτες υπερωρίες, τις οποίες μετά απαιτούν εκβιαστικά από τους εργαζόμενους, για να μην προχωρήσουν σε απολύσεις!

Την αποκάλυψη έκανε στο dete.gr, o γνωστός Πατρινός συνδικαλιστής Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ο οποίος δέχθηκε καταγγελίες εργαζομένων των συγκεκριμένων εταιρειών: «Πρόκειται για νέο κόλπο των εργοδοτών ή ακόμα και κάποιων οικονομικών και γενικών διευθυντών, ώστε να μπορούν να κλέβουν ανενόχλητοι εργαζόμενους, ΙΚΑ και Εφορία…

Δέχθηκα καταγγελίες εργαζομένων και τις επόμενες ημέρες πιστεύω ότι θα έχω στα χέρια μου και όλο εκείνο το αποδεικτικό υλικό για να κατονομάσω τους “κλέφτες”. Στη μια από τις δύο περιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για κόλπο ορισμένων στελεχών της εταιρείας, ώστε να κλέβουν χρήματα από το ταμείο της ίδιας της εταιρείας, δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση με πολλούς μετόχους.

Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πειθαρχούν στις εντολές των στελεχών, υπό τον φόβο της απόλυσης. Όμως για κακή τους τύχη, κάποιοι αγανακτισμένοι εργαζόμενοι, επικοινώνησαν μαζί μου και ζήτησαν να παρέμβουμε, χωρίς να κατονομάσουμε τους καταγγέλλοντες και χάσουν τη δουλειά τους. Τις επόμενες ημέρες πιστεύουμε ότι θα έχουμε συγκεντρώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα στοιχειοθετούν τα αδικήματα, χωρίς να εκθέσουμε τους εργαζόμενους».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε