Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Διαμαρτυρία φοιτητών στην πρυτανεία του ΑΠΘ για τα προβλήματα στέγασης στις εστίες

Διαμαρτυρία φοιτητών στην πρυτανεία του ΑΠΘ για τα προβλήματα στέγασης στις εστίες
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έκαναν φοιτητές και μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα στέγασης 222 φοιτητών, οι οποίοι έμειναν εκτός των φοιτητικών εστιών, επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια στις υπάρχουσες κτιριακές υποδομές.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι από τις 342 αιτήσεις που έγιναν φέτος, από φοιτητές και φοιτήτριες που πληρούν τα προβλεπόμενα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την εισδοχή στις φοιτητικές εστίες, μόνο 120 είχαν θετικό αποτέλεσμα. «Κάποιοι από αυτούς που απορρίφθηκαν δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν και θα γυρίσουν στις πόλεις τους. Μπροστά σε αυτό δεν πρέπει να μένουν οι υπόλοιποι φοιτητές θεατές. Εμείς είμαστε δίπλα τους, άλλωστε κι εμείς ζούμε σε άθλιες συνθήκες μέσα στις εστίες», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών σε Εστίες, Αρχοντία Παπαγεωργίου.

Πρόσθεσε πως στις υπάρχουσες υποδομές «χαλάνε τα ασανσέρ κάθε τρεις και λίγο, το προσωπικό είναι ελλιπές, υπάρχει μούχλα στα ταβάνια και οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι κατάλληλες, για να ζουν εκεί φοιτητές».

Οι φοιτητές ζητούν από το κράτος να δώσει -σε πρώτη φάση- προσωρινή λύση στο πρόβλημα στέγασης των αιτούντων, για τους οποίους δεν βρέθηκε δωμάτιο, με την ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία. Ζητούν ακόμη να χρηματοδοτηθούν έργα βελτίωσης και αναβάθμισης των υπαρχουσών κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και να ανεγερθούν νέες φοιτητικές εστίες, ώστε να μπορούν να καλύπτονται κάθε χρόνο οι σχετικές ανάγκες. Τις προτάσεις τους κατέθεσαν με τη μορφή ψηφίσματος στην πρυτανεία του ΑΠΘ και στην αρμόδια αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων, Αριάδνη Στογιαννίδου.

Η κ. Στογιαννίδου συνομίλησε με τους φοιτητές και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα τους στο αρμόδιο για τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Η αντιπρύτανης επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο δωμάτιο για 222 φοιτητές, καθώς από τα συνολικά 1.500 δωμάτια, που διαθέτουν οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ, υπήρχαν μόνο 120 κενά. Σημείωσε ωστόσο πως σήμερα στις φοιτητικές εστίες διαμένουν 162 φοιτητές, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν αφήσει τα δωμάτια -και έχουν ειδοποιηθεί σχετικά- καθώς έχουν ξεπεράσει τον επιτρεπόμενο χρόνο παραμονής σε αυτά, που αντιστοιχεί στα έτη των σπουδών τους, συν δύο έτη (ν+2).

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών η κ. Στογιαννίδου συμφώνησε με τους φοιτητές ότι είναι κακή, διευκρινίζοντας ότι «στη Σύνοδο Πρυτάνεων τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν μελέτες για τη συντήρηση και αποκατάσταση των εστιών του ΑΠΘ, αλλά στο τέλος Σεπτεμβρίου λάβαμε ένα ακόμη έγγραφο που ζητούσε να εκπονήσουμε εμείς τις μελέτες. ‘Ομως το πανεπιστήμιο αδυνατεί να τις εκπονήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις