Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η διεθνής καλλιτεχνική έκθεση “Oltremare” στο Φρούριο της Κέρκυρας

Η διεθνής καλλιτεχνική έκθεση “Oltremare” στο Φρούριο της Κέρκυρας

Έργα τέχνης, γλυπτά και πίνακες, που γεννιούνται από διαφορετικές τεχνοτροπίες, κυρίως neopop ή νεοεξπρεσιονιστικές, αρκετά ομοιογενείς μεταξύ τους, παρουσιάζονται στην έκθεση “Οltremare” που φιλοξενείται στην αίθουσα “αλευραποθήκες” του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας.

Πρόκειται για μία έκθεση που ταξιδεύει στα λιμάνια της “Γαληνοτάτης” (όπως χαρακτηρίζουν την Αδριατική θάλασσα οι καλλιτέχνες), με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής από τον κόσμο τεσσάρων γνωστών καλλιτεχνών, που απαντούν σε μια κοινή ταυτότητα, στο βαθύ παρελθόν και την οποία διατηρούν ζωντανή με τις σχέσεις τους, αλλά και τις ανταλλαγές ιδεών κι εμπειριών.

Η έκθεση “Oltremare” είναι το κοινό ταξίδι τους, όπως συνέβαινε και παλιά, όταν η κοινή θάλασσα η Αδριατική, ήταν ο σύνδεσμος της βενετσιάνικης ζωής. Η “Oltremare” ξεκίνησε στις 10 Μαΐου, παραμονή της Biennale της Βενετίας στο Lazzaretto Nuovo, σαν μια παράλληλη έκθεση, συνεχίζεται στην Κέρκυρα στις “αλευραποθήκες” του Π. Φρουρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Πόρεκ της Κροατίας από τις 10 Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο της.

«Η ιδέα γεννήθηκε από τη στιγμή που μπορούμε να σκεφτόμαστε τη θάλασσα μεταφορικά σαν την ίδια την ζωή, ένδειξη του ατελείωτου χώρου και οδό επικοινωνίας των λαών. Έξω από την θάλασσα είναι τα λιμάνια, σημεία συνάντησης και ανάμειξης των λαών. Σε αυτά τα λιμάνια βρίσκεται μέρος της πατρίδας μας που θεμελίωσαν οι προγονοί μας, για παράδειγμα είναι οι ελληνικές αποικίες ή οι πόλεις της “Γαληνοτάτης”. Ακόμη και αν ο πολιτισμός μας έχει προσλάβει μια διεθνή διάσταση, κοσμοπολίτικη ή παγκοσμιοποιημένη, οι πολιτιστικές μας ρίζες παραμένουν ζωντανές. Ίσως, είναι και η ίδια η παγκοσμιοποίηση που δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας των ανθρώπων, σε αντίθεση με οποιαδήποτε εθνικιστική απομόνωση» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός καλλιτέχνης Andrea Valleri, εμπνευστής της έκθεσης.

Στην έκθεση “Oltremare” συμμετέχουν η Amina Konate Visintin, ο Andrea Valleri, η Sofia Valleri κι ο Ηλίας Βαλάρης. Κοινό σημείο και των τεσσάρων καλλιτεχνών, δεν είναι μόνο η φιλία, αλλά και η διπλή υπηκοότητα, ιταλική, ελληνική και κροατική, αλλά και η αγάπη τους για τον Βυζαντινό Πολιτισμό.

«Η “Oltremare” είναι μία έκθεση και ένα πολιτιστικό ταξίδι στις “πορείες” της “Γαληνότατης”, που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο την μνήμη, μα ακόμα και τωρινές μαρτυρίες γύρω από τη ζωντανή παρουσία των συλλογικών αρχέτυπων που χαρακτηρίζουν την έννοια της ύπαρξης των Μεσογειακών Λαών, κληρονόμων της βυζαντινής παράδοσης. Οι χώροι της έκθεσης είναι τα λιμάνια αυτής της πολιτιστικής διαδρομής και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, είναι όπως οι ναυτικοί, που ταξιδεύουν στις θάλασσες των αναμνήσεων και των προοπτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός σε όλη την Ευρώπη, Έλληνας καλλιτέχνης Ηλίας Βαλάρης.

Η μοναδική αυτή έκθεση στην Κέρκυρα θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις