Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Καλάβρυτα: Τα παιδάκια δε μπορούν να πάνε σχολείο γιατί… δεν υπάρχει δρόμος! [vid]

Καλάβρυτα: Τα παιδάκια δε μπορούν να πάνε σχολείο γιατί… δεν υπάρχει δρόμος! [vid]
ΦΩΤΟ από το kalavrytanews

Το σχολείο είναι μια… μεγάλη περιπέτεια για δέκα παιδιά ηλικίας από 1,5 έως 10 ετών, που ζουν 25 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα.

Τα τρία είναι μαθητές του Δημοτικού και το ένα πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. Ο λόγος της… περιπέτειας, είναι ο εγκατελελειμμένος δρόμος επτά  χιλιομέτρων απο την διασταύρωση με τους Πετσάκους εκ των οποίων τρια χιλιόμετρα, τα οποία ακόμα και αυτοκίνητο 4×4 δύσκολα θα διανύσει.

Το Μπόσι Καλαβρύτων είναι ένας μικρός κτηνοτροφικός ορεινός οικισμός ανατολικά των Πετσακών (περίπου 10χλμ.) και έχει υψόμετρο 688 μέτρα. Ακολουθώντας την διαδρομή από Πετσάκους προς Λαπαναγούς, στα 4χλμ. από Πετσάκους και 800 μέτρα αφού περάσουμε το Μανεσαίικο ρέμα πάνω από ένα τσιμεντένιο γεφύρι, θα συναντήσουμε στα δεξιά μας ένα εκκλησάκι.

Εδώ ο δρόμος χωρίζει, αριστερά ανηφορίζει ΝΔ προς Μπόσι, ενώ δυτικά συνεχίζει προς Μακελλαριά και Λαπαναγούς. Εκεί ζούν 20 άνθρωποι εκ των οποίων 10 παιδιά 8 ενήλικες και 2 υπερήλικες.

Πολλά είναι τα προβλήματα που καταγράφουν τα τοπικά ΜΜΕ. Προβλήματα στον ανεφοδιασμό, αποκλεισμός, σκουπίδια (αφού δεν μπορούν να συλλεχθούν), προβλήματα επικοινωνίας, ιατρικής περίθαλψης και πολλά άλλα. Μάλιστα, μόλις ένα χρόνο πριν, κάτοικος του χωριού έχασε την ζωή του αφού η μεταφορά του σε νοσοκομείο ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα. Ο δρόμος υποτυπωδώς καθαρίζεται κάθε χρόνο, αλλά αμέσως με τις πρώτες βροχές γίνεται χειρότερος.

Όπως λένε οι μητέρες των παιδιών «παρακαλάμε τόσα χρόνια να φτιαχτεί αυτός ο δρόμος και να σταματήσουμε να ζούμε αποκλεισμένοι. Όσοι γονείς θέλουν να μορφώσουν τα παιδιά τους αναγκάζονται να φύγουν στην Αθήνα. Το ίδιο λένε και στις 6 οικογένειες που έχουμε απομείνει εδώ στο συνοικισμό και έχουμε όλοι παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας».

“Εδώ έχουμε την περιουσία μας και τη ζωή μας, να φύγουμε να πάμε στην Αθήνα και κλέβουμε για να ζήσουμε; Ούτε το ασθενοφόρο δεν μπορεί να έρθει στο έκτακτο συμβάν. Συγχωριανός μας πέρυσι επί τρεις ώρες περίμενε μέχρι που κατέληξε»…

https://www.youtube.com/watch?time_continue=733&v=2SjH8gP8ZNI

Πηγη: kalavrytanews

 

Δυτική Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις