weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Έκλεψαν τα φωτοβολταϊκά και την καγκελόπορτα!

Έκλεψαν τα φωτοβολταϊκά και την καγκελόπορτα! | Newsit.gr
Φωτό από το PatrisNews

Όπως αναφέρει το patrisnews.com οι δράστες ξήλωσαν ολόκληρο το φωτοβολταϊκό σύστημα που κάλυπτε ενεργειακά όλες τις λειτουργίες του σπιτιού. Και σα να μην έφτανε αυτό, οι κλέφτες φεύγοντας, ξήλωσαν και πήραν μαζί τους και την καγκελόπορτα του σπιτιού!

Πριν 2,5 περίπου χρόνια, η ιδιοκτήτρια Χριστίνα Κλαφουτζή αποφάσισε να καλύψει ενεργειακά το σπίτι της, που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή της Παλαιοβαρβάσαινας, εγκαθιστώντας αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, από το οποίο κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και θέρμανσης του σπιτιού.

Χωρίς νερό και ρεύμα έμεινε η άτυχη ιδιοκτήτρια

Πριν λίγες ημέρες, κι ενώ η γυναίκα έλειπε, άγνωστοι δράστες έφτασαν στην περιοχή που βρίσκεται το σπίτι, -αρκετά μακριά από τον κεντρικό δρόμο και σε σημείο που οδηγεί σε αδιέξοδο- και αφού ξήλωσαν την κεντρική καγκελόπορτα που οδηγεί στο εσωτερικού του κτήματος, ξήλωσαν όλο το σύστημα λειτουργίας του φωτοβολταϊκού συστήματος, πλην των πάνελ που είναι εγκατεστημένα στη στέγη του σπιτιού.

«Έχουν πάρει τους συσσωρευτές, τον μετατροπέα των 12 βολτ σε 220 που απαιτείται για το οικιακό ρεύμα, τον φορτιστή και μια βοηθητική γεννήτρια. Μιλάμε για ένα κόστος 8.000-8.500 ευρώ, για το οποίο θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με την εταιρεία μου, αφού αυτή τη στιγμή το σπίτι δεν έχει καθόλου ενέργεια. Πέραν της οικονομικής ζημιάς ωστόσο, είναι άξιο απορίας πως δεν υπήρχαν θύματα και ευτυχώς δηλαδή, αφού η τάση είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να σκοτώσει αυτόν που έκοψε τα καλώδια και αφαίρεσε τις μπαταρίες», λέει ο μηχανικός φυσικών πόρων και περιβάλλοντος Πάνος Γεωργακόπουλος, ο οποίος εγκατέστησε το εν λόγω φωτοβολταϊκό σύστημα.

Αποκαλυπτική και η μαρτυρία της ιδιοκτήτριας στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»:

«Όταν επέστρεψα το βράδυ στο σπίτι, διαπίστωσα ότι είχαν ξηλώσει και είχαν πάρει την καγκελόπορτα, τις μπαταρίες, τη γεννήτρια και ένα πιεστικό που είχα, ενώ είχαν παραβιάσει και την πόρτα του σπιτιού, χωρίς όμως να μπουν μέσα. Τώρα δεν έχω καθόλου ρεύμα και νερό αφού η ενεργειακή αυτονομία του σπιτιού καλυπτόταν πλήρως από το σύστημα. Και σίγουρα, δεν υπάρχει δυνατότητα αντικατάστασης αυτή την περίοδο», λέει η κα Κλαφουτζή, σημειώνοντας ότι όλες αυτές τις ημέρες, χρησιμοποιεί λάμπα υγραερίου και αναγκάζεται να κουβαλά νερό με μπιτόνια από πηγές που βρίσκονται κοντά στο χωριό, ενώ δεν μπορεί να έχει θέρμανση σε όλο το σπίτι και ζεστό νερό στο μπάνιο και επιπλεόν δεν μπορεί να βάλει σε λειτουργία το ψυγείο.

Η ιδιοκτήτρια σκέφτεται να εγκαταστήσει μια νέα γεννήτρια, την οποία θα δανειστεί από φιλικό πρόσωπο, αλλά μια τέτοια λύση είναι οικονομικά ασύμφορη, καθώς η λειτουργία της σε 24ωρη βάση απαιτεί την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων.

Η γυναίκα υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα Πύργου, ωστόσο σημειώνει πως οι δράστες φαίνεται να γνώριζαν καλά το μέρος καθώς και τις κινήσεις της, αφού το σπίτι βρίσκεται σε αδιέξοδο και για να φτάσει κανείς εκεί, να ξηλώσει το σύστημα και να το πάρει χρειαζόταν και αρκετό χρόνο και αγροτικό αυτοκίνητο ή φορτηγάκι.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αν και παραβίασαν την κεντρική είσοδο του σπιτιού, δεν μπήκαν καθόλου στο εσωτερικό του από το οποίο μπορούσαν να κλέψουν κι άλλα αντικείμενα.

#TAGS MM