Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Έκτακτα μέτρα στην Θεσσαλονίκη λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης – Ακόμα και κλείσιμο σχολείων

– Σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια πνίγουν την πόλη!
– Κύρια αιτία τα τζάκια που καίνε περισσότερο λόγω κρίσης!
– Το όριο επιφυλακής είναι τα 90 μικρογραμμάρια και τώρα είναι κοντά στα 170!
– Απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο σχολείων αν χρειαστεί
– Πρόβλημα και στην Κοζάνη

Η κατάσταση είναι απελπιστική αλλά μόνο σήμερα οι αρχές αποφάσισαν να κάνουν σύσκεψη και να λάβουν έκτακτα μέτρα!

Όπως αποφασίστηκε, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους σήμερα και την Τετάρτη.

Στην λήψη μέτρων προχωρά και η Τροχαία με ρύθμιση της κυκλοφορίας ώστε να αποφεύγεται το μποτιλιάρισμα, ενώ θα κόβει κλήσεις στα διπλοπαρκαρισμένα.

Στην χειρότερη περίπτωση αποφασίστηκε επίσης να κλείσουν τα σχολεία και να επιβληθεί δακτύλιος.

Αποφασίστηκε επίσης οι βιομηχανίες να μειώσουν την παραγωγή τους, οι δήμοι να καθαρίζουν τους δρόμους μόνο το βράδυ και οι δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα μόνο για τα απαραίτητα.

Θα γίνονται επίσης έλεγχοι για να εντοπίζονται όσοι καίνε πλαστικά ή λάστιχα σε ανοιχτούς χώρους, ενώ ελάχιστες θα είναι και οι εργασίες που γίνονται στον ΟΛΘ.

Η σύσκεψη έγινε στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, αστυνομικών αρχών και των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Το μετεωρολογικό δελτίο προέβλεπε αρχικά αποκλιμάκωση του φαινομένου, τώρα όμως δείχνει ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας είπε ότι, εφόσον ο μέσος όρος των ρύπων ξεπεράσει στο μέλλον τα 170 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ποσοστό στο οποίο βρίσκονται μέχρι τώρα, τότε θα εφαρμοστεί κλείσιμο των σχολείων και μικρός δακτύλιος στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Ολυμπιάδος, Ηφαιστίωνος, Αγίου Δημητρίου, Δραγουμάνου, Καλού, Ταντάλου, 26ης Οκτωβρίου, Κουντουριώτου και τη Λεωφόρο Νίκης.

Tο φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, δηλαδή της αδυναμίας των ρύπων να διαφύγουν από την ατμόσφαιρα της πόλης, παρατηρείται λόγω άπνοιας κάθε Νοέμβριο από το 1989, οπότε λειτουργούν σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Φέτος, ωστόσο, συνέβη σε πιο έντονο βαθμό λόγω της μαζικής χρήσης ξύλου ως καύσιμης ύλης σε πολλά νοικοκυριά.

Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται αποκλιμάκωση του φαινομένου από την Πέμπτη, οπότε θα ενισχυθούν οι βόρειοι άνεμοι.

Προβλήματα και στην Κοζάνη

Η κατάσταση είναι αφόρητη από την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βρίσκονται στο Προάστειο, την Ποντοκώμη και την Πτολεμαϊδα από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης καθώς και στους Ανάργυρους και το Αμύνταιο από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Για την κατάσταση ευθύνονται σύμφωνα με τον υπεύθυνο ατμοσφαιρικής ποιότητας του Κέντρου Περιβάλλοντος, Βασίλη Ευαγγελόπουλο, η ΔΕΗ, η καύση καλαμιών από τους αγρότες αλλά και η άπνοια και η ξηρασία.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε