Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Εύβοια: Καρκινογόνο νερό στη Μεσσαπία!

Κρύβει κινδύνους το νερό στην Εύβοια - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στοιχεία-φωτιά για το… κατά τα άλλα πόσιμο νερό, φέρνει στο φως έρευνα του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών…

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων δείχνουν ότι το νερό του δημοτικού διαμερίσματος Ψαχνών έχει εξασθενές χρώμιο 5 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Από τις ίδιες μετρήσεις φαίνεται πως μικρές ποσότητες της καρκινογόνου ουσίας περνούν στα φύλλα και τις ρίζες καλλιεργειών.

Από τα 26 δείγματα νερού που αναλύθηκαν, το 25% βρέθηκε να υπερβαίνει κατά πολύ το όριο περιεκτικότητας των 50 μικρογραμμαρίων χρωμίου ανά λίτρο. Πέντε δείγματα ήταν σχεδόν οριακά, ενώ ενδεικτικό της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων στην περιοχή, είναι ότι μόνο 3 δείγματα δεν υπερέβαιναν τα 20 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο. 

Πόσο επικίνδυνο είναι το εξασθενές χρώμιο για την υγεία μας; Διαβάστε ένα απόσπασμα από αυτά που αναφέρει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο “το εξασθενές χρώμιο λαμβάνεται με τη βοήθεια καθαρού πόσιμου νερού, απορροφάται στο αίμα σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι το τρισθενές (σ.σ. μη καρκινογόνος μορφή του χρωμίου), με αποτέλεσμα μόνο ορισμένη ποσότητα του εξασθενούς να μειώνεται με τη βοήθεια των στομαχικών βιολογικών υγρών και έτσι να παραμένει και μια ποσότητα εξασθενούς χρωμίου αναλλοίωτη, η οποία και δημιουργεί καρκινογενέσεις».

Μάλιστα τονίζεται πως για να μη διατρέχουν κίνδυνο οι κάτοικοι των περιοχών που εντοπίζεται η καρκινογόνος ουσία, πρέπει οι συγκεντρώσεις στην περιεκτικότητα του νερού που πίνουν να είναι πάρα πολύ μικρές. “Αυτό δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί στα νερά των γεωτρήσεων που προορίζονται για πόση στη λεκάνη του Ασωπού και του Μεσσάπιο”, επισημαίνεται… 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε