Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Φθιώτιδα: Αυξάνονται τα υπό κατάληψη σχολεία – Τα αιτήματα των μαθητών [pics]

Φθιώτιδα: Αυξάνονται τα υπό κατάληψη σχολεία – Τα αιτήματα των μαθητών [pics]

Μετά τις κινητοποιήσεις στο 1ο ΕΠΑΛ, οι μαθητές του οποίου επέστρεψαν στις τάξεις, τρία Λύκεια της Φθιώτιδας παίρνουν τη σκυτάλη των καταλήψεων. Συγκεκριμένα «λουκέτο» μπήκε σήμερα στο 1ο και 6ο Γενικό Λύκειο Λαμίας…

καθώς και στο ΓΕΛ Στυλίδας. Οι λόγοι της κατάληψης, εκπαιδευτικοί, όπως λένε οι μαθητές και αφορούν υποδομές που δεν τους επιτρέπουν σχολικές δραστηριότητες, αλλά και τη δωρεάν παιδεία, καθώς για κάποια μαθήματα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν βιβλία ή υποστηρικτική ύλη.

Το πιο πιθανό σενάριο πάντως φαίνεται ότι είναι, οι κινητοποιήσεις να έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα και να λήγουν γρήγορα, ωστόσο αυτό θα φανεί στην πράξη μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου. Όπως υποστηρίζουν γονείς, αλλά και εκπαιδευτικοί, οι συγκεκριμένες αποφάσεις καταλήψεων, παίρνονται από μειοψηφίες που υποχρεώνουν την πλειοψηφία των μαθητών να χάνουν τα μαθήματά τους. Γενικότερα πάντως υπάρχει αναβρασμός στα σχολεία και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να προστεθούν στη λίστα κι άλλα.

Καταλήψεις και σε σχολεία της Κρήτης

Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όμως οι καταλήψεις σχολείων στην Κρήτη καλά κρατούν οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα με αμείωτο ρυθμό. Συνολικά 14 σχολεία σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι τελούν σήμερα υπό κατάληψη ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάλογη κινητοποίηση σε σχολεία των Χανιών. Η αρχή είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του  Ρεθύμνου ωστόσο οι καταλήψεις σχολείων εξαπλώθηκαν και στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Μάλιστα τα περισσότερα σχολεία που δεν λειτουργούν είναι στο Νομό Ηρακλείου.

Ειδικότερα, 8 σχολεία στο Νομό Ηρακλείου τελούν σήμερα υπό κατάληψη και πιο συγκεκριμένα, το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, το 6ο ΕΠΑΛ, το Γυμνάσιο και Λύκειο Μαλίων, το 6ο ΓΕΛ, το Γυμνάσιο Επισκοπής και το ΓΕΛ Γουβών. Στο Ρέθυμνο υπο κατάληψη τελούν σήμερα τέσσερα σχολεία: το 4ο Γυμνάσιο, το Γυμνάσιο Ανωγείων, το Γυμνάσιο Γαράζου και το 1ο ΕΠΑΛ.
Μάλιστα στο 1ο ΕΠΑΛ βρέθηκε σήμερα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου προκειμένου να  ενημερωθεί για τα αιτήματα και να συζητήσει με τους μαθητές.

Στο χορό των καταλήψεων μπήκε και ο Νομός Λασιθίου με δύο σχολεία τα οποία τελούν υπό κατάληψη .Πρόκειται για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Τζερμιάδου. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές ζητούν μεταξύ άλλων την  κάλυψη των κενών που υπάρχουν  ,  δωρεάν παροχή των ξενόγλωσσων βιβλίων  , καινούργιο αθλητικό εξοπλισμό. Παράλληλα διαμαρτύρονται και για την ανεπαρκή όπως επισημαίνουν υλικοτεχνική υποδομή. Τέλος άλλα αιτήματα των μαθητών έχουν να κάνουν με την ελλιπή  θέρμανση αλλά και την καθαριότητα.

Πηγή: lamiareport.gr, ekriti.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις