Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Γιάννενα: Καταστρέφουν γλυπτά και αγάλματα!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μάστιγα έγιναν στην πόλη oι εκτεταμένες καταστροφές και φθορές από αγνώστους, σε αγάλματα, γλυπτά που κοσμούν την πόλη. Επίσης είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου αγάλματα και γλυπτά βάφονται παρουσιάζοντας στη συνέχεια μία αλγεινή εικόνα, που δεν αξίζει σε μία πόλη με την ιστορία και την παράδοση των Ιωαννίνων…

Εκτεταμένες φθορές παρατηρούνται ακόμη σε παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους, κάτι που απασχολεί σοβαρά τον Δήμο Ιωαννιτών, την Αστυνομία και φορείς της πόλης. Το τελευταίο κρούσμα εκδηλώθηκε το τελευταίο 24ωρο προκαλώντας την αγανάκτηση στην πόλη.

Εκτεταμένες φθορές , προκάλεσαν άγνωστοι στο άγαλμα του Αλέξανδρου Πάλλη, που ήταν τοποθετημένο στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, στην Σπηλιά του Διονυσίου Φιλοσόφου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών με ανακοίνωσή του, εκφράζει την βαθιά της θλίψη για το συμβάν και διερευνά τόσο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε όπως και την δυνατότητα αποκατάστασης του αγάλματος. Η προτομή του Αλέξανδρου Πάλλη ήταν έργο του πληθωρικού και ταλαντούχου γλύπτη του μεσοπολέμου Κώστα Δημητριάδη. Ο Αλέξανδρος Πάλλης (1851-1935) γόνος ιστορικής γιαννιώτικης οικογένειας είχε γεννηθεί στον Πειραιά. Σπούδασε φιλολογία όμως δραστηριοποιήθηκε στον τομέα του εμπορίου, δημιουργώντας επιχειρήσεις στη Βομβάη και στο Λίβερπουλ όπου πέθανε.

Ήταν φανατικός δημοτικιστής και σημαντικότερο έργο του ήταν η μετάφραση της Ιλιάδας. Ο Αλέξανδρος Πάλλης υπήρξε από τους σημαντικούς δωρητές της πόλης των Ιωαννίνων. Με την διαθήκη του, το 1962, άφησε μέρος της περιουσίας του στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, στη Δημόσια Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Μουσείο και στο Δήμο Ιωαννιτών.

Μετά το συμβάν, η προτομή του Αλέξανδρου Πάλλη που βρέθηκε πλησίον της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου, μεταφέρθηκε στο εργοτάξιο του Δήμου. Συντηρητές της Δημοτικής Πινακοθήκης θα εξετάσουν την δυνατότητα αποκατάστασής της στην αρχική μορφή.

   

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε