weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Η Μητρόπολη Ηλείας έβαλε λουκέτο σε γηροκομείο λόγω… κρίσης – «Μετακόμισαν» οι ηλικιωμένοι – Για εκβιασμό κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Η Μητρόπολη Ηλείας έβαλε λουκέτο σε γηροκομείο λόγω… κρίσης – «Μετακόμισαν» οι ηλικιωμένοι – Για εκβιασμό κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι | Newsit.gr
φωτό από ilialive.gr

Πρόκειται για ένα γνωστό ίδρυμα που λειτουργεί από το 1996, ως παράρτημα του Ασύλου Ανιάτων και Κατακοίτων Γερόντων «Η Νέα Βασιλειάς» στα Λαστέϊκα Πύργου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ilialive.gr το πρωί της Κυριακής επικράτησε ένταση όταν οι 13 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, είδαν να φτάνει λεωφορείο της Ι.Μ. Ηλείας και να μεταφέρει στη «Νέα Βασιλειάδα» τους φιλοξενούμενους του γηροκομείου Πελοπίου. Μάλιστα χρειάστηκε η συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Γηροκομείου Πελοπίου, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, εξήγησε πως λόγω οικονομικής κρίσης σταματά τη λειτουργία του το ίδρυμα. «Αυτή είναι η εντολή που υπάρχει. Μετά το Πάσχα είχα ενημερώσει τους εργαζομένους, ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το πρώτο βήμα που θα κάναμε ήταν να κλείσουμε το γηροκομείο του Πελοπίου που είναι παράρτημα της Βασιλειάδας και θα μεταφερθούν εκεί οι φιλοξενούμενοι. Το προσωπικό είναι επόμενο ότι θα αποζημιωθεί και θα απολυθεί. Στη Βασιλειάδα υπάρχει και χώρος και το απαιτούμενο προσωπικό». Ο π. Κωνσταντίνος δεν δέχθηκε πως έχουν δοθεί νέες συμβάσεις να υπογραφούν από το προσωπικό, αλλά ότι έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται…

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους νοιώθουν απροστάτευτοι και μιλούν για εκβιασμό. Υποστηρίζουν πως τους ζητήθηκε να υπογράψουν νέες επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ειδάλλως θα έμεναν άνεργoi.

«Μας έφεραν κάποια χαρτιά για να υπογράψουμε επιχειρησιακές συμβάσεις. Μας ζητούν να απαντήσουμε ποιοι συμφωνούμε με τους όρους της σύμβασης και ποιοι όχι.

Έχουμε ζητήσει τη γνώμη ειδικών αλλά δεν έχουμε επικοινωνήσει μαζί τους. Μας ζητούν μείωση μισθών της τάξης του 46% και 12μηνη διάρκεια. Ξαφνικά σήμερα ήρθαν να πάρουν τους φιλοξενούμενους. Δεν μας είχαν αναφέρει ούτε ότι θα κλείσει το Γηροκομείο ούτε ότι θα μεταφερθούν οι φιλοξενούμενοι» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελένη Κουτσοπούλου.

Όπως ανέφεραν και άλλες εργαζόμενες τους ζητήθηκε να υπογράψουν και να απαντήσουν επί της ουσίας έως τις εννέα το πρωί της Κυριακής. Είναι εκβιασμός, υποστηρίζουν. «Ο υπεύθυνος δεν ήξερε να μας ενημερώσει. Ο Μητροπολίτης όπως μας λένε δεν δέχεται να μας συναντήσει. Το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα ιδρύματα της Μητρόπολης, όπως στη Βάρδα και τη Γαστούνη» είπε εργαζόμενη στο γηροκομείο.

«Δεν μας έχουν πει τώρα που παίρνουν τους φιλοξενούμενους που θα πάμε για δουλειά που. Είμαστε διατεθειμένες οι νοσοκόμες να προσφέρουμε δωρεάν εργασία, εθελοντικά αν χρειαστεί, αλλά να μην κλείσει, ούτε να υπογράψουμε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει» συμπλήρωσαν ακόμα δύο άλλες εργαζόμενες στο ίδρυμα.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πελοπίου Κωνσταντίνος Μπιρίτης, τόνισε πως είναι πολύ περίεργο που η εκκένωση του γηροκομείου γίνεται μόλις μια ημέρα μετά τη λήξη του τελεσιγράφου προς το προσωπικό για την υπογραφή νέων συμβάσεων. «Επειδή αρνούνται να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις εκκενώνουν το γηροκομείο» είπε ο κ. Μπιρίτης. «Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην περιοχή. Ακουγόταν μια προειδοποίηση και σήμερα βλέπουμε χωρίς άλλη ειδοποίηση να αδειάζει το γηροκομείο. Δεν ήξερε το προσωπικό τι γίνεται».

Ρωτήσαμε για τη νέα πτέρυγα που χτίστηκε πρόσφατα, έχει επιπλωθεί και απέμενε μόνο η έλευση φιλοξενουμένων για να ξεκινήσει η λειτουργία της. «Χτίστηκε και νέα πτέρυγα πρόσφατα με σκοπό να καλύψει ανάγκες. Τώρα θα μείνει έτσι».

Απαντώντας επίσης στην ερώτηση πως κλείνει ένα ίδρυμα εν μέσω οικονομικής κρίσης τη στιγμή που οι ανάγκες για την ύπαρξη τέτοιων μονάδων έχουν αυξηθεί λόγω της κοινωνικής εξαθλίωσης ο κ. Μπιρίτης απάντησε πως «αυτό προϋποθέτει ένα διαφορετικό σκεπτικό και μια διαφορετική νοοτροπία. Τι θα γίνει από κει και ύστερα «άγνωστες αι βουλαί του Κυρίου».

Τέλος σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είπε πως «προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση και στεναχώρια η είδηση αυτή, ότι κλείνει το γηροκομείο και μεταφέρονται αλλού. Δεν πρόκειται μόνο για ηλικιωμένους αλλά και για άλλες κατηγορίες φιλοξενουμένων. Και το προσωπικό γνωρίζουμε ότι δίνει τον καλύτερο εαυτό του».

Να σημειωθεί πως για την κατασκευή της νέας πτέρυγας υπήρξε δωρεά του Ιδρύματος Λάτση της τάξης των 600.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος για την κατασκευή και επίπλωση του κτιρίου όπως μας πληροφόρησαν έφτασε το ένα εκατομμύριο ευρώ.

#TAGS MM