Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Η παραμονή Χριστουγέννων στο Σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας – ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟ από το Cretalive
ΦΩΤΟ από το Cretalive

H Μαραθοκεφάλα του Δήμου Κολυμβαρίου γέμισε, παραμονή των Χριστουγέννων, από εκατοντάδες Χριστιανούς που παρακολούθησαν την θεία λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κισάμου -Σελίνου Αμφιλόχιος.

“Ευχή και προσμονή όλων μας είναι να οδηγηθούμε στην Βηθλεέμ της λύτρωσης μας”, είπε απευθυνόμενος στους πιστούς, ο κ. Αμφιλόχιος.

Στο επιβλητικό σπήλαιο υπήρχε η αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου, η φάτνη της ελπίδας με ζώα που οδήγησαν μέχρι εκεί, όπως κάνουν κάθε χρόνο, κτηνοτρόφοι.
“Η αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου σε αυτό το σπήλαιο είναι ένα μάθημα ταπεινότητας”, είπε ο επί 48 χρόνια, εφημέριος της Ενορίας Σπηλιάς, πατέρας Ευάγγελος Σφακιανάκης.

Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, βρίσκεται στη θέση του βουνού και κοντά στη σημερινή Μαραθοκεφάλα της Ενορίας Σπηλιάς.
Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, είναι φωτεινό και μεγαλόπρεπο, πανάρχαιο και επιβλητικό και σε όλους τους επισκέπτες προκαλεί το δέος και το θαυμασμό, την αγαλίαση και την γαλήνη της ψυχής. Τόπος ιερός για τους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής για αυτοπερισυλλογή και αυτογνωσία, για ταπείνωση και αναγέννηση και ανανέωση των χιλιάδων προσκυνητών των Αγίων της Κρήτης.

Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, το σπήλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά πρώτον, λόγω θέσεως, από τους κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής, ως χώρος μοναδικός και ασφαλής για τη φιλοξενία αιγοπροβάτων και άλλων ζώων αλλά και ως κατοικία ιδανική για πολλούς πτωχούς και άστεγους ανθρώπους.
Στους προ χριστιανικούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε πιθανόν ως χώρος λατρείας των θεών. Εκεί βρέθηκε κεφαλή μαρμάρινη βωμού.
Στους μετά Χριστόν χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως ιερός χώρος, τόπος λατρείας του αληθινού Θεού. Ανοικοδομήθηκε ναός εντός του σπηλαίου, τον 16ον αιώνα, προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του ερημίτου και,όπως αναφέρεται, υπάρχουν πολλά στοιχεία για την θαυματουργική ζωή και τη ζωντανή παρουσία του Αγίου στο σπήλαιο αυτό.

Στην εποχή του Αγίου, 16ος αιώνας, πηγαινοέβγαιναν πολλοί άνθρωποι στο σπήλαιο, βοσκοί και αγρότες, φτωχοί.
Εκεί ο Άγιος προσευχόμενος χτύπησε με το ραβδί του το βραχάκι που προεξείχε και από τότε μας χάρισε το άγιασμα του, που έγινε με την Χάρι του Θεού και την δύναμη του Αγίου, αδάπανο ιατρείο των χριστιανών..
Αργότερα κτίστηκαν κελιά και μια μεγάλη βροχοδεξαμένη, έξω από το σπήλαιο. Προς το βόρειο μέρος, υπάρχουν τα θεμέλια κελιών 3-4 όπου όλα αυτά μαρτυρούν ότι στο σπήλαιο αυτό λειτουργούσε Μονή Καλογραιών κατά τον 17-18ον αιώνα.

Το 1995 αποφασίστηκε η αναπαλαίωση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Σπηλιάς, βάσει και των υποδείξεων του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου και της Εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων και της Σπηλαιολογίας.

Σε πολύ λίγο χρόνο, συντηρήθηκε και αναπαλαιώθηκε ο Ναός του Αγίου, έφυγαν όλα τα προσθετα τσιμέντα, πεζούλια και τραπέζια, τοποθετήθηκαν ξύλινοι πάγκοι από κορμούς πεύκων για 1200 άτομα, Αγία Τράπεζα από κορμό κυπαρίσσου προελεύσεως από Μυτιλήνη, εσωτερικός κρυφός φωτισμός, κατασκευάσθηκαν παραδοσιακό κελί για τις ανάγκες του Ναού, και άλλοι χώροι για τους πιστούς.

Διαβάστε ακόμα:

Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Κρήτη

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε