Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Η Θεσσαλονίκη μέσα από φωτογραφίες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΦΘ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΦΘ

Εκατοντάδες στιγμιότυπα, παρουσιάζονται στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πέρα από την ιστορία: η Θεσσαλονίκη μέσα από τη φωτογραφία», που αποτελεί τη συμβολή του Μουσείου Φωτογραφίας της πόλης στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης, με τίτλο «Από την Απελευθέρωση μέχρι τον Μεσοπόλεμο», εγκαινιάζεται απόψε, από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολο Τζιτζικώστα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΗ Α.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Η έκθεση, που επιμελούνται οι Βαγγέλης Ιωακειμίδης και Αλίκη Τσιρλιάγκου, αποτελεί το πρώτο από τρία μέρη και περιλαμβάνει 500 έργα. Θα ακολουθήσουν το «Μέρος Β’, Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη Μεταπολίτευση» (τον Μάρτιο- Απρίλιο 2013) και το «Μέρος Γ’, Από τη Μεταπολίτευση μέχρι Σήμερα» (τον Μάιο- Ιούνιο 2013). Το σύνολο των τριών εκθέσεων εντάσσεται στον κύκλο του Μουσείου «Ματιές στην πόλη» και ανήκει στο παράλληλο πρόγραμμα της PhotoBiennale.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΗ ΠΑΠΑΤΖΙΚΑ

Όπως διευκρινίζει το ΜΦΘ, στόχος αυτών των εκθέσεων δεν είναι η εικονογράφηση των ιστορικών γεγονότων, αλλά η ανάδειξη των θεματικών που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των φωτογράφων τής κάθε περιόδου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΓΑ

Ο Αχός του Πολέμου, η Βοή της Πυρκαγιάς, ο Ήχος της Πόλης

Αναλυτικότερα, στην ενότητα «Ο Αχός του Πολέμου» του πρώτου μέρους, οι εικόνες περιγράφουν μια Θεσσαλονίκη σε συνεχή αναβρασμό, λίγο πριν από τη σύρραξη ή στο κατώφλι της επόμενης, δίνοντάς μας, παράλληλα, στοιχεία της καθημερινής ζωής των στρατιωτών.

Η δεύτερη ενότητα, «Η Βοή της Πυρκαγιάς», αναφέρεται στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, που κατέστρεψε ολοσχερώς μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς.

Η τρίτη ενότητα, που αποτελεί και το κύριο μέρος της έκθεσης, είναι «Ο Ήχος της Πόλης». Οικογένειες στο στούντιο φωτογράφων, κτίρια- σύμβολα, γειτονιές της Θεσσαλονίκης, καθημερινές σκηνές.

Όταν η εικόνα κινείται

Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη, σε διακριτό τμήμα, επιλεγμένη βιβλιογραφία και οπτικοακουστικό υλικό για τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα εμπλουτίζονται σε όλη τη διάρκεια των τριών μερών: ντοκιμαντέρ ιστορικού χαρακτήρα από το αρχείο της ΕΡΤ, φιλμ σχετικά με την ιστορία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ήδη από το 1927, αλλά και σχετικά με τη βιομηχανία στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και δύο ιδιαίτερα αφιερώματα με ιστορικά στοιχεία για την παρουσία και την προσφορά των Ισπανών Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και για τις διεθνείς νεκροπόλεις της. Προβάλλεται, τέλος, το φιλμ «Exile» (Εξορία) από το αρχείο του Musée Albert-Kahn.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το υλικό της έκθεσης έχει αντληθεί από τα αρχεία του Μουσείου Φωτογραφίας, όπως επίσης και από τους παρακάτω οργανισμούς και ιδιώτες: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Φωτογραφικό αρχείο, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Φ.Α. ΕΛΙΑ- ΜΙΕΤ), Γενικά Αρχεία του Κράτους-Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, Μουσείο-Αρχείο της ΕΡΤ, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Musée Albert-Kahn-Département des Hauts-de-Seine, George Eastman House-International Museum of Photography and Film, καθώς και από τους συλλέκτες Γιάννη Μέγα, Άγγελο Παπαϊωάννου, Άρη Παπατζήκα, Α.&Λ. Χαΐτογλου και από τις οικογένειες Καλφαγιάν, Κονταξιάν, Πισκουλιάν και τον Δημήτριο Ανυπαρίδη.

Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα του κόσμου – ΦΩΤΟ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε