Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Ηλεία: Το σώμα στον Πύργο, η σκέψη στην πλατεία Ταχρίρ!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την ίδια στιγμή που άρματα μάχης έχουν κάνει ξανά την εμφάνιση τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο της Αιγύπτου στο Κάιρο και την πλατεία Ταχρίρ, δυο νέοι Αιγύπτιοι, φιλοξενούνται στον Πύργο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ο σκηνοθέτης Helmy Nouh και η πρωταγωνίστρια της ταινίας του που παρουσιάστηκε χθες στο θέατρο «Απόλλων», ηθοποιός Mirette Mechail, σε ένα… αναγκαίο για την τέχνη τους διάλλειμα, από τον καθημερινό αγώνα που δίνουν ενάντια στο πολιτικό σύστημα της χώρας τους και έχοντας μόλις χθες υποστεί βαθιά πληγή από το χαμό ενός δικού τους ανθρώπου από βόμβα, μίλησαν στο ilialive.gr για όλα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο.

Για την λαϊκή εξέγερση στην πλατεία Ταχρίρ πριν περίπου έναν χρόνο και την παραίτηση- διωγμό του τότε προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, για τα όσα μεσολάβησαν από την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό έως και τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου. Για τα κρυμμένα μυστικά του κόμματος που «κέρδισε» με νοθεία όπως υποστηρίζουν την προεδρία της χώρας και τη διείσδυση στα κέντρα λήψης αποφάσεων των εξτρεμιστών Μουσουλμάνων αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο Μόρσι ο οποίος αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στο λαό του, εμφανιζόμενος πλέον ως «Θεός» με αποτέλεσμα την έναρξη πριν δυο εβδομάδες, ξανά των διαδηλώσεων και του αιματοκυλίσματος…
ΦΩΤΟ από ilialive.gr
«Μας εξαπάτησαν…»
Μετά την νίκη των δυνάμεων κατά του Μουμπάρακ, οι Αιγύπτιοι ήλπιζαν ότι θα ξημέρωναν καλύτερες μέρες, ελπίδες που γρήγορα διαψεύστηκαν. «Στην Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011 συμμετείχαμε εκατομμύρια άνθρωποι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος (μουσουλμάνοι και χριστιανοί οι οποίοι συμβιώνουν χωρίς κανένα πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια) που διαδηλώναμε ειρηνικά για την ελευθερία, κατά της φτώχιας, της ακρίβειας των τροφίμων και υπέρ της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», δηλώνει η 33χρονη Mirette Mechail τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή βρισκόταν μαζί με τον Helmy Nouh στις διαδηλώσεις.

«Ο Μουμπάρακ που ήλεγχε τα πάντα (στρατό, αστυνομία, μέσα ενημέρωσης) ζήτησε από το στρατό να διαλύσει την επανάσταση και στη συνέχεια με διάφορες κινήσεις, μας έκανε να πιστέψουμε ότι ο στρατός ήταν μαζί μας. Ένα χαζό αστείο… Ο Μουμπάρακ έφυγε αλλά μέχρι τότε είχαν γίνει 20.000 συλλήψεις και είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Μεταξύ των νεκρών και των συλληφθέντων ήταν παιδιά 13,14 και 15 χρονών.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μάλιστα οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν ήταν ότι σκότωσαν στρατιωτικούς και έτσι δικάστηκαν από στρατοδικείο και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Όταν έφτασε η ώρα των εκλογών μόνον δυο πολιτικοί σχηματισμοί ήταν έτοιμοι. Ένας ήταν το κόμμα του Μουμπάρακ που συμμετείχε στις εκλογές με διαφορετικό όνομα και οι λεγόμενοι « Μουσουλμάνοι Αδελφοί » , ένα εξτρεμιστικό κόμμα με ακραίες θρησκευτικές απόψεις.

Ο λαός εξαπατήθηκε, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν προσήλθε στις κάλπες και τελικά αναδείχτηκε στην προεδρία ο Μοχάμεντ Μόρσι με 51% ο οποίος στηριζόταν από τους «Μουσουλμάνους Αδελφούς». Μόλις εξελέγη, μιλώντας στον λαό δήλωσε ότι είναι μαζί του και πως αν κάνει ο ίδιος κάτι που θα τους ενοχλήσει μπορούν ελεύθερα να επαναστατήσουν και πως θα ξεκινούσε έρευνα για τη δικαίωση όσων άδικα μπήκαν φυλακή ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Τον πιστέψαμε».

«Δώσαμε αυτή την ευκαιρία αλλά πριν δέκα μέρες, είπε ότι αυτός έχει την απόλυτη εξουσία και πως ο λόγος του υπερισχύει των πάντων (δικαστηρίων, νόμων, συντάγματος). Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου γίνεται προσπάθεια να διαμορφώσουν το νέο σύνταγμα της χώρας, ένα θεοκρατικό σύνταγμα που θα βασίζεται στα «πιστεύω» των εξτρεμιστών μουσουλμάνων»!

Με νόμο γάμος 9χρονων κοριτσιών!

Η Mirette Mechail, που στην Αίγυπτο είναι ιδιαίτερα γνωστή ηθοποιός, τονίζει ότι επιδιώκεται να εντάξουν μέσα στο σύνταγμα, ακραίους θρησκευτικούς νόμους, όπως το να μπορεί να παντρευτεί ένα κορίτσι 9 ετών! «Είναι αδιανόητο αυτό που προσπαθούν να κάνουν. Ακολουθούν ακραίους θρησκευτικούς κανόνες όπως ο γάμος ανήλικων κοριτσιών, η απαγόρευση της εργασίας από τις γυναίκες τη στιγμή που στην Αίγυπτο το 40% των οικογενειών ζει από το εισόδημα της μητέρας εργαζόμενης. Επίσης, απαγορεύεται η λήψη διαζυγίου από τις γυναίκες, η υποχρεωτική χρήση μπούρκας απ’ όλες και πολλά πολλά άλλα ακραία που επιβάλλουν οι εξτρεμιστές «Μουσουλμάνοι Αδελφοί». Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που επαναστατούμε ξανά».

«Προσπάθησαν να με κάψουν!»

Η 33χρονη ηθοποιός μάλιστα έπεσε θύμα επίθεσης λίγο πριν την έλευση της στην Ελλάδα και ενώ βρισκόταν κοντά στην πλατεία Ταχρίρ όπου και διαδήλωνε. «Διαδηλώναμε σε ένδειξη μνήμης για τους 1673 νεκρούς της 19ης Νοεμβρίου 2011. Διαμαρτυρόμασταν ειρηνικά θέλοντας να υπενθυμίζουμε στον πρόεδρο Μόρσι ότι πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να ξεκινήσει έρευνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη για αυτούς τους νεκρούς. Οι ταραχές δεν άργησαν να ξεκινήσουν…

Πλέον έχουμε κάτι σαν εμφύλιο μεταξύ μας καθώς η προεδρία δωροδοκεί φτωχούς και αμόρφωτους από τους οποίους ζητά να διαδηλώνουν υπέρ της και εναντίον μας. Εκεί ήταν όταν γυναίκες με μπούρκες- στις οποίες έχουν κάνει πλέον πλύση εγκεφάλου- με είδαν και μου έβαλαν φωτιά στο κεφάλι! Φούντωσαν τα μαλλιά μου και κάηκαν. Ξέρετε, είχα πολύ μακριά σγουρά μαλλιά πριν δυο εβδομάδες… Υπέστην σοκ! Δεν το δημοσιοποίησα γιατί δεν ήθελα να πουν ότι το έκανα γιατί είμαι Χριστιανή. Έτσι θα το χρησιμοποιούσαν. Σιώπησα και δεν μίλησα ούτε σε δημοσιογράφους παρότι το ήθελαν…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Φθιώτιδα: Εικόνες από το σπίτι του μακελειού-Σκότωσε τη γιαγιά του και ένα γείτονα!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε