Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ηλεία: “Βούλιαξε” ο Κάμπος – Πλημμύρες και καταστροφές – ΦΩΤΟ

Ηλεία: “Βούλιαξε” ο Κάμπος – Πλημμύρες και καταστροφές – ΦΩΤΟ

Ο Κάμπος της Ηλείας βρέθηκε στο επίκεντρο των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία, η οποία έπληξε χθες το μεσημέρι την περιοχή της Γαστούνης και της Αμαλιάδας..

Συγκεκριμένα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής στον Ηλειακό κάμπο με τις σφοδρές καταιγίδες να δίνουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Ειδικότερα, όπως είπε στο ilialive.gr ο υπεύθυνος του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ηλεία, Θεόδωρος Κονδύλης, καταγράφηκαν 102,2 χιλιοστά στην Αμαλιάδα και 84,6 στο Βαρθολομιό. Ύψη βροχής που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα υψηλά καθώς το κανονικό ύψος βροχής για όλο του μήνα Σεπτέμβριο είναι περίπου στα 27 με 30 χιλιοστά. Οι υπόλοιπες κεντρικές και νότιες περιοχές του νομού δεν επηρεάστηκαν από ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής. Ουσιαστικά ο νομός χωρίστηκε στα δύο, με προχωρημένο φθινόπωρο για τον βορρά και συνθήκες Ιουλίου για το νότο. Στην Ζαχάρω το θερμόμετρο άγγιξε τους 33 βαθμούς Κελσίου με αρκετή ηλιοφάνεια.

φωτό από ilialive.gr

Μέσα στην πόλη της Γαστούνης στις περιοχές του ΚΤΕΛ, της Αγγινάρας, στην είσοδο της πόλης, αλλά και στα αποστραγγιστικά κανάλια υπήρξαν προβλήματα τα οποία όμως αποδείχθηκαν παροδικά, αφού με την επέμβαση των συνεργείων του δήμου Πηνειού, τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν. Μικροπροβλήματα υπήρξαν σε περιοχές όπως η Καθολική και η Μπούκα, που όμως και εκεί αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Καταστήματα στον κεντρικό δρόμο της πόλης γέμισαν με νερό με τους ιδιοκτήτες να παραπονούνται για την κατάσταση αυτή που προκλήθηκε από την κακοκαιρία.

φωτό από ilialive.gr

Προβλήματα σημειώθηκαν και στην πόλη της Αμαλιάδας και τη γύρω περιοχή, όπου όμως δεν πήραν διαστάσεις. Η στάθμη του νερού μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ήταν τέτοια που ούτε άντληση ήταν εφικτό να γίνει. Πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν και στο συνοικισμό Παπακαυκά, ενώ και στην οδό Αντωνίου Πετραλιά προς την διασταύρωση Παπακασελά, η ροή των όμβριων υδάτων δημιούργησε προβλήματα στους οδηγούς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως οι οδηγοί το αντιμετώπισαν στο τμήμα της Ε.Ο. Πατρών – Πύργου ανάμεσα στην Αμαλιάδα και την Γαστούνη όπου πολλοί ήταν εκείνοι που σταμάτησαν στην άκρη του δρόμου μη μπορώντας να συνεχίσουν την πορεία τους από την ισχυρή βροχόπτωση που είχε περιορίσει την ορατότητα πάρα πολύ.

φωτό από ilialive.gr

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, δέχθηκε αρκετές κλήσεις για συμβάντα λόγω της βροχής. Τα περισσότερα από αυτά αφορούσαν στην πόλη της Αμαλιάδας, αλλά υπήρξαν και κλήσεις από τη Μαραθιά, την Κουρούτα, τη Γαστούνη (εργοστάσιο), το Σώστι, το Αυγείο. Από τις 15 περιπτώσεις που ζητήθηκε βοήθεια, οι πυροσβέστες επενέβησαν στις 10 καθώς στις υπόλοιπες η στάθμη του ύδατος ήταν πολύ χαμηλή για να γίνει άντληση.

Στο Κατάκολο οι άνεμοι έφτασαν στην περιοχή τα 85 χλμ δηλαδή τα εννέα μποφόρ δημιουργώντας μικρά προβλήματα κυρίως στην παραλιακή ζώνη. Το κρουαζιερόπλοιο που αναχώρησε μετά μεσημέρι το Zenith παρά τους ισχυρούς ανέμους δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ η πρωινή άφιξη της Costa με το Pacifica δεν έγινε λόγω της κακοκαιρίας.

φωτό από ilialive.gr

Έντονη βροχόπτωση αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σημειώθηκε και στην περιοχή του Πύργου κυρίως τις απογευματινές ώρες. Ωστόσο αναμένονται πιο ισχυρά τα φαινόμενα σήμερα ευρύτερα στο νομό Ηλείας.

φωτό από ilialive.gr

Διαβάστε: Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία – Οι άνεμοι σήικωσαν στέγες και έριξαν μάντρες – Πλημμύρες στην Πάτρα

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε