Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αναγνωρίστηκαν ως Μαρτυρικά Χωριά ο Καταρράκτης των Τζουμέρκων και το Αηδονοχώρι της Κόνιτσας

Αναγνωρίστηκαν ως Μαρτυρικά Χωριά ο Καταρράκτης των Τζουμέρκων και το Αηδονοχώρι της Κόνιτσας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ακόμη δύο χωριά της Ηπείρου, το Αηδονοχώρι της Κόνιτσας και ο Καταρράκτης των Τζουμέρκων, προστίθενται στον κατάλογο των Μαρτυρικών Χωριών της Ελλάδας, με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ναζιστική θηριωδία άφησε το τραγικό αποτύπωμα της στο Αηδονοχώρι, στις 8 και 9 Ιουλίου 1943. Η Γερμανοί κομάντος της Εντελβάις σκόρπισαν φωτιά και θάνατο. Δέκα άνθρωποι απανθρακώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, 12 εκτελέστηκαν, ενώ περίπου 120 κατοικίες πυρπολήθηκαν.

Στα θύματα της Εντελβάις προστίθενται, 9 κάτοικοι, που έχασαν τη ζωή τους από την πείνα και την κακουχία κατά την περίοδο της Κατοχής και 3 από εγκαταλελειμμένο πολεμικό υλικό.

Το χωριό Καταρράκτης ‘Αρτας, είναι το πρώτο των Τζουμέρκων, που εντάσσεται πλέον στον κατάλογο των Μαρτυρικών. Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου, όταν η ορεινή ταξιαρχία των Ναζί, πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 9 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό. Η θηριωδία, είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήπειρος Τελευταίες ειδήσεις