Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ηράκλειο: Ξεφάντωμα με τα «Αποκριγιώματα» στη Γέργερη – ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ από το FlashNews
ΦΩΤΟ από το FlashNews

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν μέχρι αργά το απόγευμα οι εκδηλώσεις για τα «Αποκριγιώματα» στο Δήμο Ρούβα στη Γέργερη, με τον κόσμο να δίνει για άλλη μια φορά το παρόν στη «Γιορτή που αδελφώνει τους ανθρώπους»

Όπως διαβάζουμε στο FlashNews, οι διοργανωτές με την αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου, αποχαιρετούν την Αποκριά με μια σειρά από δρώμενα που σκοπό έχουν να αναδείξουν τα παραδοσιακά έθιμα της περιοχής, που ζουν εδώ και αιώνες και διατηρούνται με πολύ μεράκι από μικρούς και μεγάλους.

Τα πιο χαρακτηριστικά και καθιερωμένα δρώμενα που αναπαριστώνται επί σειρά ετών (η αρχή τους χάνεται στο πέρασμα του χρόνου) είναι τα εξής: Η «κηδεία» , το «όργωμα-σπορά», ο «γάμος», τα «μουτζουρώματα» και ο «αρκουδίστικος χορός».

Ο «αρκουδίστικος χορός» που έχει τις ρίζες του σ΄ αυτό τον τόπο, είναι ένα έθιμο, μια λαϊκή τελετή, που χαρακτηρίζει το αποκριάτικο ξεφάντωμα με τη συνοδεία λύρας σε ρυθμό μοναδικό και με έναν ιδιαίτερο χορό βασισμένο σε ξεχωριστή δομή και βήματα, δημιουργώντας ταυτόχρονα πανδαιμόνιο από τον εκκωφαντικό ήχο κουδουνιών.

ΦΩΤΟ από το FlashNews

Στην αρχή των εκδηλώσεων η έντονη βροχή φάνηκε ότι μπορεί να «χαλάσει» τη μεγάλη γιορτή όμως αργότερα ο καιρός έφτιαξε και ο κόσμος μπορεί να συμμετέχει στις εκδηλώσεις χωρίς προβλήματα, με άφθονο κρασί και κέφι.

ΦΩΤΟ από το FlashNews

Φέτος στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι «Αράπηδες» από το Βώλακα της Δράμας, με το δικό τους εθιμοτυπικό που έχει τις ρίζες του στα διονυσιακά δρώμενα. Όπως κάθε χρόνο, η πολιτισμικές αυτές «συνενώσεις» δένουν αρμονικά με τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις της περιοχής του Ψηλορείτη που αναβιώνουν κάθε χρόνο τις Απόκριες.

ΦΩΤΟ από το FlashNews

ΦΩΤΟ από το FlashNews

Επίσης και φέτος τα παιδιά του Γυμνασίου και του Δημοτικού Γέργερης θα παρουσιάσουν δικά τους δρώμενα που έψαξαν και άντλησαν από το παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα:

Κούλουμα με χιόνια, κρύο και βροχές – Νέο κύμα ψύχους σαρώνει τη χώρα – Αναλυτική πρόγνωση έως την Παρασκευή

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε