Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Η «ήττα» της Σαμοθράκης – Λάσπες παντού και τεράστιες καταστροφές από τη θεομηνία [pics]

Η «ήττα» της Σαμοθράκης – Λάσπες παντού και τεράστιες καταστροφές από τη θεομηνία [pics]

Οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τα τελευταία 24ωρα τη Σαμοθράκη, ξεκίνησαν σήμερα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Οι τόνοι της λάσπης έχουν «καταπιεί» κατά κύριο λόγο την πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα στη Σαμοθράκη προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Έκτακτη οικονομική βοήθεια

Έκτακτη οικονομική βοήθεια, ύψους 150.000 ευρώ, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές της Σαμοθράκης, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες το νησί, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου.

Ζημιές στο κέντρο υγείας, στο Δημαρχείο και το δίκτυο ύδρευσης

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι σημαντικότερες ζημίες καταγράφονται στα κτήρια του δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, στο δημαρχείο κατέρρευσε ο ένας τοίχος και μέρος της στέγης με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του εξοπλισμού και των αρχείων με τα ορμητικά νερά να σχηματίζουν καταρράκτες βρίσκοντας διέξοδο στα παράθυρα και τις πόρτες του κτιρίου. 

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε τη μετακίνηση, σήμερα το πρωί στη Σαμοθράκη, τεχνικού κλιμακίου της 4ης ΥΠΕ, προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων και να τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Υγείας, ενώ ήδη έχουν σταλεί φάρμακα και υγειονομικό υλικό από το νοσοκομείο Ξάνθης καθώς και από άλλες δομές της 4ης ΥΠΕ.

Μεταξύ των προβλημάτων που κατεγράφησαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη ήταν και αυτό των δικτύων ύδρευσης, για το οποίο ο κ. Βίτσας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εντός της ημέρας θα αποκαθίσταται.

«Κόπηκε» στα δύο το οδικό δίκτυο

Όσον αφορά στο οδικό και αγροτικό δίκτυο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται στα δύο σημεία που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες, αποκόπτοντας το βόρειο από το νότιο τμήμα του νησιού.

Οι ζημιές είναι σημαντικές και εκτεταμένες, είπε ο γγ Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες στην πρόσβαση δεν θα αποτρέψουν τα κλιμάκια να φτάσουν σε κάθε σημείο του νησιού και να κάνουν το έργο τους.

«Το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί στη σύνδεση του βόρειου με το νότιο τμήμα του νησιού, έχουμε την κατάρρευση μίας γέφυρας στον κεντρικό δρόμο και σοβαρές ζημιές και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει πρόσβαση αλλά με μεγάλες παρακάμψεις. Οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας και οι μηχανικοί θα πάνε παντού γιατί πρέπει να εντοπιστούν και να καταγραφούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες.

Ειδική μνεία στην τεράστια συνεισφορά στο έργο αποκατάστασης, των πυροσβεστικών και στρατιωτικών δυνάμεων, έκανε τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο δήμαρχος Σαμοθράκης, δυνάμεις που θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο από σήμερα.

«Πνίγηκε» το κέντρο Υγείας

Σοβαρότατες ζημιές υπέστη το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Σαμοθράκης από τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί, καθώς το ισόγειο του κτιρίου πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, αλλά και η αποθήκη φαρμάκων, και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Προς το παρόν, η λειτουργία του ΚΥ έχει μεταφερθεί στον 1ο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα ιατρεία. Σημειώνμεται, ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να προσεγγίσει τον χώρο μετά από πολλές ώρες, ώστε να μπορέσει να κάνει απάντληση υδάτων.

Το υπουργείο Υγείας κινητοποιήθηκε άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο ΚΥ. Συγκεκριμένα, χθες το μεσημέρι μετέβησαν στο νησί, με στρατιωτικό εναέριο μέσο, ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος της καταστροφής και να συντονίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της δομής.

Συγκεκριμένα:

1. Πραγματοποιήθηκε άμεσα αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα.

2. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του ΚΥ.

3. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία του ΤΕΠ εφόσον παραστεί ανάγκη.

4. Δρομολογήθηκε η αποστολή φορητού ακτινολογικού μηχανήματος και φορητού εργαστηριακού αναλυτή από άλλες υγειονομικές δομές της 4ης ΥΠΕ. Η μόνιμη λύση θα δοθεί με την αντικατάσταση του εξοπλισμού από πόρους του αποθεματικού ταμείου του υπουργείου Υγείας.

5. Αποφασίστηκε να μεταβεί, σήμερα το πρωί, κλιμάκιο τεχνικών από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων επαναλειτουργίας του Κέντρου Υγείας.

6. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης του έργου ανακατασκευής του ΚΥ στο ΕΣΠΑ.

Στο πλευρό των πληγέντων

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, κ. Βίτσας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ότι είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το ενδιαφέρον παροχής βοήθειας των δημάρχων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Προσοτσάνης», ενώ ο κ. Σπίρτζης έκανε γνωστό ότι σε επικοινωνία που είχε μαζί του η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, «έθεσε στη διάθεση των δοκιμαζόμενων κατοίκων του νησιού και των προσπαθειών, για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή από την Περιφέρεια Αττικής.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναχώρησε από τη Σαμοθράκη αργά χθες το βράδυ, ενώ σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα αναχώρησαν και οι γγ Υποδομών Γ. Δέδες και Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις