Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Καστοριά: Απομακρύνθηκε η εξάχρονη αρκούδα Ίρμα από την ευρύτερη περιοχή της Κρεπενής

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης της εξάχρονης αρκούδας Ίρμας από την ευρύτερη περιοχή της Κρεπενής Καστοριάς.

Η Ίρμα είχε απασχολήσει το καλοκαίρι την τοπική κοινωνία όταν είχε εμφανιστεί προς έκπληξη όλων στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς (τη χερσόνησο της πόλης) όπου είχε φτάσει κολυμπώντας. Το ζώο ραδιοσημάνθηκε, απομακρύνθηκε με ειδική επιχείρηση και επανεντάχθηκε στον ορεινό όγκο Βιτσίου.

Μέσω των τηλεμετρικών στοιχείων από το ραδιοκολλάρο, διαπιστώθηκε ότι η Ίρμα σκόπευε να περάσει το χειμώνα πολύ κοντά στους ανθρώπους! Από την προηγούμενη εβδομάδα, κινητοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ” με σκοπό να αποτρέψει, το ενδεχόμενο η αρκούδα να κάνει φωλιά και να εγκατασταθεί σε κατοικημένη περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου.
Αυτό δεν είναι καθόλου επιθυμητό διότι η αρκούδα θα εξοικειωθεί περαιτέρω με την ανθρώπινη παρουσία όπως και τα μικρά της (στην περίπτωση που γεννήσει φέτος το χειμώνα).

Χτες το πρωί η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης κατάφερε να φτάσει πεζή αρκετά κοντά στην αρκούδα και με τη χρήση αποτρεπτικών μέσων (λαστιχένιες σφαίρες), κατάφερε να την απομακρύνει προς το όρος Ίστακος.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς και υπάλληλοι του Δασαρχείου.

Η Ομάδα της “Καλλιστώς” θα παραμείνει στην περιοχή και τις επόμενες ημέρες για να επαναληφθεί συμπληρωματική επιχείρηση σε περίπτωση που η αρκούδα αποπειραθεί να επιστρέψει.
Στο μεταξύ, η περιβαλλοντική οργάνωση έχει επισημάνει στους αρμόδιους φορείς την ανάγκη διάνοιξης ενός διαδρόμου στο σημείο που βρίσκονταν η αρκούδα μέχρι χθες αλλά και καταστροφής της φωλιάς που ενδεχομένως να είχε ήδη φτιάξει ώστε το σημείο να μην είναι πλέον ελκυστικό για διαχείμαση…

Διαβάστε ακόμα:

Καστοριά: Σε εξέλιξη επιχείρηση για την απομάκρυνση αρκούδας

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε