Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Καβάλα: Αντιδράσεις από τις προσπάθειες των Τούρκων να οικειοποιηθούν την προέλευση του κουραμπιέ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα η Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης, από την προσπάθεια μερίδας Τούρκων επιχειρηματιών να οικειοποιηθούν την προέλευση, ενός από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα, του κουραμπιέ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Νέας Καρβάλης Γιάννης Θωμαίδης είπε ότι η κατοχύρωση του κουραμπιέ της Νέας Καρβάλης ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της περιοχής που τελικά έγινε πράξη πριν από χρόνο με πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή.

Οι γείτονές μας Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν να οικειοποιηθούν διάφορα γλυκά όπως τον κουραμπιέ γι’ αυτό και θέλαμε να καθιερωθεί ο κουραμπιές ως ΠΟΠ.
“Ψάχνουν πάντα να βρουν ευκαιρίες για να πλασάρουν τις δικές τους θέσεις. Μάλιστα, δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές κουραμπιέ προς την Τουρκία και άλλες χώρες λόγω των εμποδίων που βάζει η γειτονική χώρα”.

Αυτή τη φορά χρειάστηκε ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας VATAN και μια δήλωση ενός επιχειρηματία από την Ανδριανούπολη του Αρίφ Μερίτς, που στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι ο κουραμπιές της Καβάλας είναι τουρκικής προέλευσης.
Τόνισε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Καβάλα ήταν δική τους και ότι αν επισκεφθούν σπίτια της Ανδριανούπολης θα διαπιστώσουν ότι παρασκευάζονται κουραμπιέδες Καβάλας.
Ο κ. Μερίτς ζήτησε από τις τουρκικές αρχές να προσφέρουν κάθε βοήθεια ώστε να μην γίνει αρπαγή της παραδοσιακής συνταγής τους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης από τη Γαλλία όπου βρίσκεται, με δηλώσεις του είπε ότι προ ημερών συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ζήτησε να επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης και ελέγχου του φακέλου υποψηφιότητας του προϊόντος, ώστε αμέσως μετά να λάβει την έγκριση από την επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Διαβάστε ακόμα:

Οι Τούρκοι διεκδικούν τον κουραμπιέ της Καβάλας

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε