Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κιλκίς: Κόβουν το σχολείο σε 12 μαθητές – Η παιδεία σε πλήρη διάλυση!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τα παιδιά κλαίνε όπως λένε οι γονείς τους αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματα. Τον «δρόμο» για την Παιδεία…

φαίνεται να κλείνουν σε μαθητές δημοτικού από τα ορεινά χωριά Ομαλό και Πεντάλοφο Κιλκίς. Δεν δίνεται χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την μεταφορά των μαθητών δημοτικού από αυτά τα ορεινά χωριά στο δημοτικό σχολείο της Γουμένισσας. Ενώ, σε αντίθεση, οι μαθητές γυμνασίου μεταφέρονται κανονικά. Όμως, βάση νόμου, μαθητές α’ βάθμιας και β’ βάθμιας δεν μπορούν να μεταφέρονται μαζί. Οι μαθητές δημοτικού και γυμνασίου των συγκεκριμένων χωριών αντιμετωπίζουν σχεδόν κάθε χρόνο το πρόβλημα μεταφοράς τους στα σχολεία της Γουμένισσας. Η απόσταση είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, αλλά πρόκειται για ένα δρόμο δύσκολο με συνεχόμενες στροφές.

Έως τα Χριστούγεννα, οι 12 μαθητές από τα χωριά Ομαλό και Πεντάλοφο μεταφέρονταν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στη Γουμένισσα. Ωστόσο, η σύμβαση δεν ανανεώθηκε και για μικρό χρονικό διάστημα, τους μετέφεραν οι γονείς. Μετά τα Χριστούγεννα, συμφώνησε η Περιφέρεια με τοπικό συνεταιρισμό ταξί, να μεταφέρονται κάθε πρωί τα παιδιά με οδηγούς ταξί. Όμως, ο συνεταιρισμός δεν πληρώθηκε ποτέ από την Περιφέρεια και οι οδηγοί αναγκάζονται να σταματήσουν τα δρομολόγια. Έτσι από την Τρίτη, οι γονείς των μαθητών –που οι περισσότεροι είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι- έρχονται αντιμέτωποι με αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

«Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, μας είπε να μεταφέρουμε τα παιδιά με τα ταξί και θα πληρωθούν από την Περιφέρεια. Αυτό ξεκίνησε μετά τα Χριστούγεννα, μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Αλλά ούτε σε αυτήν την περίπτωση δόθηκαν τα χρήματα και τα παιδιά μένουν στον αέρα. Από την Τρίτη (σήμερα) δεν θα τους μεταφέρουν ταξί τα 2 παιδιά από τον Ομαλό και τα 10 από τον Πεντάλοφο. Αυτό που το επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ταξί.» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γουμένισσας, Φωτεινή Τερζηδέλλη.

Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται συνεχώς για τους συγκεκριμένους μαθητές και τα ερωτήματα κάθε φορά είναι τα ίδια. «Έψαξα να βρω απαντήσεις από την Περιφέρεια, τον δήμο Παιονίας και την τοπική κοινότητα αλλά δεν είχα απαντήσεις…Αυτό το πράγμα που γίνεται εκ μέρος της Περιφέρειας και όλου του πολιτικού κόσμου, είναι απαράδεκτο. Ο συνεταιρισμός ταξί, έδειξε πολύ καλό εαυτό και μετέφερε τα παιδιά μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει εισπράξει χρήματα. Ωστόσο και αυτοί είναι οικογενειάρχες και θα πρέπει να βγάζουν το ψωμί τους» καταλήγει η πρόεδρος του συλλόγου γονέων.

Η Βάσω Βάτσου είναι μητέρα δυο παιδιών και ζει στον Ομαλό Κιλκίς. Ο γιος της είναι φοιτητής στη Θεσσαλονίκη και η κόρη πηγαίνει 6η τάξη. Η ίδια και ο σύζυγος της ασχολούνται από νωρίς το πρωί με τα ζώα τους, πράγμα που τους δεσμεύει και είναι αρκετά δύσκολο να μεταφέρουν την κόρη τους στο σχολείο. «Από τότε που πήγαν τα παιδιά μου σχολείο υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Η κόρη μου είναι καλή μαθήτρια, κλαίει αν δεν πάει σχολείο. Σηκώνεται νωρίς το πρωί και κάνει επαναλήψεις πριν το σχολείο, της αρέσει το διάβασμα… Θα κλάψει, θα χτυπηθεί αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» δηλώνει στο Seleoη Βάσω Βάτσου, μητέρα μαθήτριας.

Πηγή: seleo.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε