Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κρήτη: Η γενιά των iPhone συνεχίζει την παράδοση – Το δυσεύρετο ”τυρί της τρύπας”!

ΦΩΤΟ από madeincreta.gr
ΦΩΤΟ από madeincreta.gr

Σαν τον παλιό καλό καιρό, οι βοσκοί  στο Γεράκι δεν αλλοίωσαν τον αρχέγονο τρόπο ωρίμανσης των τυριών που τυροκομούν…

Το μυστικό κρατείται καλά φυλαγμένο δεκάδες χρόνια τώρα. Το ήξερε ο προπάππους, ο παππούς, ο πατέρας και τώρα ο γιος. Πέρασε από γενιά σε γενιά  από στόμα σε στόμα,  «από στομάχι σε στομάχι»  και… όπως φαίνεται έπαψε να είναι μυστικό. 

Ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών, οι βοσκοί στο Γεράκι , αν έμαθαν κάτι πολύ καλά, είναι να σέβονται την παράδοσή τους. Για πολλούς θεωρούνται σκληροτράχηλοι, το έχει όμως ο τόπος και το DNA τους. Έμαθαν να ζουν με τους δικούς τους κανόνες, είναι αυθεντικοί, φιλικοί όσο πρέπει,  δεν τους αρέσουν οι πολλές κουβέντες  και τα λόγια τους είναι σταράτα.

Στο ένα χέρι μπορεί να κρατούν  το i-phone και να σερφάρουν στο διαδίκτυο, στο άλλο όμως έχουν την ποιμενική ράβδο, τη γνωστή… κατσούνα. Σύμφωνα με το madeincreta.gr, για την ευκολία τους «πάντρεψαν» το παλιό με το καινούριο, για την ισορροπία τους όμως, έμειναν πιστοί , σε  αυτά που τους κάνουν περήφανους ή τους ξεχωρίζουν. Για αυτό και δεν  αλλοίωσαν τον αρχέγονο τρόπο ωρίμανσης των τυριών που τυροκομούν, μέσα σε τρύπες, το πασίγνωστο και δυσεύρετο «τυρί της τρύπας».

Τρύπες που βρήκαν ή έφτιαξαν οι προγονοί τους σε μιτάτα, κρυμμένα μέσα στα βουνά. Μικροί χώροι, σκοτεινοί, με χαμηλή θερμοκρασία, ιδανική  για την ωρίμανση και διατήρηση του τυριού τους. Ένα κεφαλοτύρι με πρόβειο γάλα, με άλλη γεύση από αυτή που έχουμε συνηθίσει και με έντονο άρωμα  που ερεθίζει τον ουρανίσκο προσφέροντας μια  ξεχωριστή  γευστική εμπειρία.

Το να βρει κανείς τις τρύπες ωρίμανσης στο Γεράκι, δε είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Είναι κρυμμένες, στο βουνό  Σαρακηνό(υψόμετρο 1.588 μ.) στη Δίκτη. Το μέρος είναι απρόσιτο για αυτούς που δε το γνωρίζουν. Άλλωστε το Γεράκι από μόνο του είναι ένα ιδιαίτερο  μέρος, αν φανταστεί κανείς ότι το πόδι τους δεν το πάτησαν εκεί … ούτε οι Τούρκοι!

Το χωριό βρίσκεται  στους δυτικούς πρόποδες του Σαρακηνού. Στα ανατολικά του χωριού επιβλητική απλώνεται η Γερακιανή Λαγκάδα, τοπίο με φυσική και άγρια ομορφιά, που καθηλώνει ακόμα και τους λάτρεις της θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας στην σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt
 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε