Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Χανιά: 104 χρόνια Δημοτική Αγορά

Χανιά: 104 χρόνια Δημοτική Αγορά
ΦΩΤΟ από το FlashNews

Η Δημοτική Αγορά, το εμβληματικό αυτό σημείο της πόλης των Χανίων, που έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο, συμπλήρωσε 104 χρόνια…

Με αφορμή την 104η επέτειο εγκαινίων της Δημοτικής Αγοράς, ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, δήλωσε: «Σαν σήμερα, πριν από 104 χρόνια, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ελευθέριο Βενιζέλο, τρεις μέρες μετά την επίσημη τελετή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η θεμελίωση δε της Δημοτικής Αγοράς, είχε πραγματοποιηθεί το 1911 από τον τότε δήμαρχο, Εμμανουήλ Μουντάκη».

Η δημοτική αρχή, έπειτα από την πρόσφατη συμφωνία με την Ένωση Καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς, έχει αναλάβει την ευθύνη της τμηματικής ανακατασκευής του μνημείου, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του. «Πρόκειται για ένα αίτημα της ίδια της κοινωνίας των Χανίων, που βρίσκει πλέον τον δρόμο για την ικανοποίησή του. Το οφείλουμε στο μνημείο, που αποτελεί τόπο συνάντησης των Χανιωτών και μοναδικό σημείο για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το οφείλουμε στην ιστορία του τόπου μας» δήλωσε ο κ. Βάμβουκας.

Ιστορικά Στοιχεία

Τον Δεκέμβριο του 1913 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Δημοτικής Αγοράς από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, λίγα 24ωρα μετά την τελετή της Ένωσης της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου στο Φρούριο Φιρκά.

Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σταυροδρόμι για όλους, με εικόνα της αρχαίας ελληνικής αγοράς, ορθώθηκε σε 4.000 τμ στην ευρύτερη περιοχή των 17.200 τμ που καλύπτονται από την κεντρική πλατεία, αλλά και την καρδιά της πόλης των Χανίων.

Η Αγορά, σηματοδοτεί την εξέλιξη του κέντρου, την οργάνωση των δομών που αναπτύσσονται γύρω από αυτήν, αλλά και τις οικιστικές παρεμβάσεις που διαμορφώνουν την μετέπειτα εικόνα της πόλης. Τότε, τον Ιανουάριο του 1914, όσοι ενοικίαζαν καταστήματα εντός της Δημοτικής Αγοράς σύστηναν σύλλογο, με την επωνυμία «Νέα Αγορά», με στόχο την ηθική και οικονομική υποστήριξη, καθώς και την προστασία και την πρόοδο των μελών του.

Από τις αρχές του 1900 έχει διαφανεί η αναγκαιότητα για την ύπαρξη μιας κεντρικής αγοράς. Τον Αύγουστο του 1908 τα αρχιτεκτονικά σχέδια της αγοράς ήταν έτοιμα και το 1910 η Τράπεζα Κρήτης δίνει δάνειο 300.000 δραχμών με υποθήκη το ίδιο το κτίριο, στο οποίο προστίθενται ακόμη 85.000 δραχμές, σε μεταγενέστερο χρόνο, για την ανέγερση του κτιρίου.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 1913 ξεκινάει ανεπίσημα και με αργά βήματα, η οργάνωση της λειτουργίας της. Από την ανατολή του ήλιου μέχρι το βράδυ οι βαριές πόρτες της αγοράς παραμένουν ανοιχτές, ενώ ορίζεται η θέση κάθε καταστήματος εντός του κτιρίου, με πρώτο μάλιστα το κατάστημα της Αστυνομίας για τον έλεγχο της λειτουργίας.

Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, η κεντρική στοά χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς για τις ανάγκες του στρατού, ενώ το 1980, η Δημοτική Αγορά χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κρήτη Τελευταίες ειδήσεις