Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κρήτη:Εν ενεργεία καφετζής για 90 χρόνια – Δείτε το βίντεο!

ΦΩΤΟ από cretalive.gr
ΦΩΤΟ από cretalive.gr

Μία ανάσα πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής εξακολουθεί να σερβίρει καφέ, όπως κάνει, αδιάκοπα, τις τελευταίες δεκαετίες!

Καφετζής από τα γεννοφάσκια του, από την εποχή που ακόμα ήταν οι Τούρκοι στην Κρήτη, καφετζής για μια ολόκληρη ζωή είναι … ο αγέραστος Κρητικός, Μιχάλης Σαριδάκης ή Περτσελής κατά το παρατσούκλι του, από το χωριό Κασταμονίτσα του Δήμου Μινώα Ηρακλείου. Οδεύει στα 100 και συνεχίζει για 90 χρόνια να είναι… εν ενεργεία καφετζής!!

Ξεκίνησε να φτιάχνει καφέδες «από 10 χρονών κοπέλι» στο χωριό του, στο καφενείο του μεγάλου του αδελφού. Στα 15 του δούλεψε σε καφενείο στο Ηράκλειο και 4 χρόνια μετά που πήγε στρατιώτης, πάλι καφετζής ήταν, στη λέσχη αξιωματικών.

Προπολεμικά, από το 1938 που αποστρατεύθηκε, άνοιξε στην Κασταμονίτσα το δικό του καφενείο κι όλα αυτά τα χρόνια, όπως λέει στο «Έθνος», έχει φτιάξει εκατομμύρια καφέδες και έχει σερβίρει τον βασιλιά Γεώργιο, τη βασίλισσα Σοφία, τους Βενιζέλους, τον Ιωάννη Μεταξά, υπουργούς, βουλευτές, στρατηγούς, επιστήμονες, αντάρτες της κατοχής, Άγγλους αξιωματικούς, όπως τον Πάτρικ Λη Φέρμορ που απήγαγε τον στρατηγό Κράιπε, αλλά και τη μόνιμη πελατεία του που είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο τούρκικος ή ελληνικός καφές έχει τη φιλοσοφία του και τα «μυστικά» του, ενώ θυμάται τους Τούρκους στην Κρήτη και έχει πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο, αλλά και τους Γερμανούς στην κατοχή.

«Ο καλός καφές είναι ο μερακλίδικος καφές», υποστηρίζει και εξηγεί: «Ο πετυχημένος καφές γίνεται από μερακλή καφετζή που έχει όρεξη, μεράκι, υπομονή και βγάζει από μέσα του θετική ενέργεια και που δεν βαριέται όταν ο πελάτης του ζητήσει καφέ».

Οι κάτοικοι στην Κασταμονίτσα αλλά και οι άλλοι καφετζήδες του χωριού αναγνωρίζουν τον αιωνόβιο συγχωριανό τους ως μερακλή που ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο και είναι εναντίον του καφέ της μηχανής. Η επιτυχία του καφέ, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται επίσης στη σωστή αναλογία του καφέ, των υλικών καθώς και στη χαμηλή φωτιά. Όπως λέει, ο καφές πρέπει να βράσει στη χόβολη ή στο υγραέριο, ενώ τεχνική υπάρχει ακόμη και στο «κατέβασμα» του καφέ για να διατηρηθεί το καϊμάκι.

Δείτε το βίντεο του cretalive.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε