Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κρήτη:Στο σκαμνί ”3” υπάλληλοι της ΔΕΗ, για το θάνατο 17χρονου κτηνοτρόφου!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ο 17χρονος Γιάννης Κουνάλης κεραυνοβολήθηκε όταν ακούμπησε πρόβατο που προηγουμένως είχε σκοτωθεί από διαρροή ρεύματος από στύλο της ΔΕΗ…

Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση θανάτου του 17χρονου κτηνοτρόφου Γιάννη Κουνάλη, ο οποίος έχασε την ζωή του όταν ακούμπησε ένα από τα πρόβατα του, το οποίο είχε σκοτωθεί από διαρροή ρεύματος στο σύρμα στήριξης στύλου της ΔΕΗ, κοντά στην Μονή Επανωσήφη.

Στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια παραπέμπονται τρεις υπάλληλοι της ΔΕΗ, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε τριετή ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, το δυστύχημα συνέβη γιατί πάνω στο σύρμα αυτό (επιτόνιο) ακουμπούσε ένα καλώδιο μεταφοράς ρεύματος το οποίο είχε κάνει «κοιλιά» γιατί είχε σπάσει λόγω καύσης ο ξύλινος δοκός (τραβέρσα) πάνω στον οποίο στηριζόταν μαζί με το μονωτήρα.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, από τις καταθέσεις και τις πραγματογνωμοσύνες προέκυψε ότι η τραβέρσα κάηκε λόγω υπερπηδήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος από το μονωτήρα στο ξύλο. Οι υπερπηδήσεις έγιναν λόγω ρύπανσης του μονωτήρα (σκόνη και υγρασία) γιατί – όπως και οι άλλοι μονωτήρες – δεν είχε πλυθεί.

Αυτό ήταν και το κύριο σημείο της αποδεικτικής διαδικασίας, δηλαδή για ποιο λόγο κάηκε η τραβέρσα, πότε κάηκε και αν μπορούσε να προβλεφθεί το τραγικό συμβάν. Ο εμπειρογνώμονας της οικογένειας είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι θα έπρεπε να υπάρχει στο δίκτυο ασφάλεια προστασίας έτσι ώστε να απομονώνεται η γραμμή σε περίπτωση προβλήματος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αφού δεν υπήρχαν μέτρα προστασίας, θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει γειωθεί το επιτόνιο ή ακόμα να υπάρχει μια πινακίδα με την ένδειξη «μην πλησιάζετε». Ο μάρτυρας επισήμανε ότι αν ένα δίκτυο έχει προβλήματα κατασκευής και λειτουργίας τότε παίζει πολύ μεγάλη σημασία η συντήρηση του και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν είναι δουλειά του αρμόδιου συντηρητή. Κατέθεσε επίσης, ότι ο μονωτήρας ήταν κακός αφού επέτρεπε την διαρροή ρεύματος προς το ξύλο.

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια έχει αποζημιωθεί από την ΔΕΗ για την ψυχική οδύνη. Οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν καμία ευθύνη για το δυστύχημα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε