Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ξάνθη: “Λίφτινγκ” στις φωλιές των πελαργών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το…”λίφτινγκ” στις φωλιές που είναι σε στύλους της ΔΕΗ και είχαν πάθει φθορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα,
έκανε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Στο χωριό Βαφέϊκα Ξάνθης επανατοποθετήθηκαν 2 τεχνητές φωλιές σε πυλώνες ρεύματος,
οι οποίες κάθε χρόνο αποτελούν ενεργές φωλιές του είδους.

Η πρώτη περίπτωση μάλιστα κρίθηκε ιδιαίτερα επείγουσα καθώς ο “ιδιοκτήτης” της φωλιάς ήταν από τους πρώτους που κατέφθασε στην περιοχή και με ιδιαίτερο ζήλο προσπαθούσε να χτίσει την φωλιά στα γυμνά καλώδια.
Χάρη στις προσπάθειες των τεχνικών της ΔΕΗ, η τεχνητή πλατφόρμα επανατοποθετήθηκε άμεσα και ο πελαργός επέστρεψε στην φωλιά του.

Στο χωριό Γενισέα Ξάνθης, αποκαταστάθηκε ένα καλάθι φωλιάς το οποίο είχε γείρει επικίνδυνα και τοποθετήθηκε ένα ακόμα καλάθι σε κοντινή απόσταση και στο Άβατο Ξάνθης, μετακινήθηκε μια φωλιά σε διπλανή κολώνα και έγιναν μικροεπεμβάσεις στις υπόλοιπες ήδη υπάρχουσες φωλιές.

Ο λευκός πελαργός κατατάσσεται ως τρωτό είδος στην χώρα μας, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, καθώς ο πληθυσμός του κυμαίνεται στα 2000 με 2500 αναπαραγωγικά ζευγάρια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:
Δωδεκάνησα: Καλαμάρια – γίγαντες στα νερά του Αιγαίου!

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε