Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Λάρισα: Έναν “κήπο” στη βεράντα του σπιτιού τους…

Λάρισα: Έναν “κήπο” στη βεράντα του σπιτιού τους…

Δεν είναι κηπουροί, αλλά έχουν μεράκι, φρέσκες ιδέες και αγαπούν το πράσινο …

Παρόλο που οι περισσότεροι απ’ αυτούς δουλεύουν σκληρά για τα προς το ζην, καταφέρνουν να βρουν τον χρόνο και τη διάθεση για να δημιουργήσουν τον δικό τους, προσωπικό …παράδεισο, στη βεράντα του σπιτιού τους. 
Κινητήρια δύναμή τους, ο διαγωνισμός του Δήμου Λάρισας, που και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα αναδείξει την ωραιότερη βεράντα και αυλή.

Με στόχο να γίνει η Λάρισα πιο πράσινη, ο Δήμος της περιοχής καλεί τους δημότες να βάλουν όλη τη μαεστρία τους προκειμένου να αναδείξουν τις δικές τους, καταπράσινες “Εδέμ” και να κατακτήσουν -γιατί όχι- ακόμη και την πρωτιά!

Κι αν αναρωτιέστε, αν μπορεί ένας υδραυλικός να είναι ταυτόχρονα και ένας πετυχημένος κηπουρός -και μάλιστα αυτοδίδακτος- η απάντηση είναι πως “ναι”.
Ο 38χρονος Αλέξης Καπανίδης, όχι μόνο πέτυχε να βραβευτεί από τον Δήμο Λάρισας για την προσπάθειά του, αλλά βρήκε και το αντίδοτο στο καθημερινό άγχος και στρες, δουλεύοντας καθημερινά στη βεράντα του, την οποία και μετέτρεψε σ’ έναν πυκνόφυτο κήπο και, μάλιστα, με το σπίτι του να βρίσκεται στο κέντρο της Λάρισας. 

Η βεράντα του κ. Καπανίδη είναι έκτασης 110 τ.μ και 12 με 14 μέτρα έχουν μετατραπεί σε έναν χτιστό κήπο, όπου αναρριχώμενα φυτά στολίζουν τον περιβάλλοντα χώρο και εγγυώνται την απαιτούμενη δροσιά, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
 Στο κέντρο της βεράντας δεσπόζει ένα ξύλινο κιόσκι, απαραίτητο «αξεσουάρ» για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ενώ η κτιστή βρύση, «ντυμένη» με πέτρα, προσδίδει την αίσθηση αίγλης στον χώρο, ο οποίος είναι γεμάτος με παρτέρια και αμέτρητα φυτά, όλα ανθεκτικά το χειμώνα.

Πάντως, υπάρχουν και δημότες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, προσλαμβάνοντας, μάλιστα, ως βοηθό … έναν επαγγελματία κηπουρό. 
Ο Αντώνης Μποζογλανίδης, σε οικόπεδο 900 μέτρων, διαθέτει μια αυλή 600 μέτρων, η οποία και πέρυσι κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Όπως μας είπε, η αυλή του είναι πολύ δημοφιλής, αφού φιλοξενεί τους πολυάριθμους φίλους των δύο παιδιών του, που μπορούν να κυλιούνται ανενόχλητα και χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο ατυχήματος στο γκαζόν, απολαμβάνοντας την επαφή με τη φύση. Η αυλή, εκτός από το γκαζόν, διαθέτει πολλά παρτέρια, κιόσκι και καλλωπιστικά φυτά και ο κ. Μποζογλανίδης, ασχολείται μεν με το πότισμα και τη διαμόρφωσή της, αλλά τα χέρια του ειδικού κηπουρού που διαθέτει, είναι αυτά που κάνουν το χώρο να ξεχωρίζει.

Προϋποθέσεις και …διαγωνισμός

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι βεράντες και οι αυλές των Λαρισαίων για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό είναι για τις βεράντες: να υπάρχουν τουλάχιστον 20 καλλωπιστικά φυτά και τα φυτοδοχεία να είναι άνω των 10 λίτρων (σημειώνεται ότι οι ζαρντινιέρες θα υπολογίζονται για δύο φυτά)
Για τις αυλές, θα πρέπει η συνολική έκταση πρασίνου να είναι πάνω από 50τ.μ, συμπεριλαμβανομένης και της επιφάνειας που επικαλύπτει υπόγειους χώρους (πάρκινγκ – αποθήκες), ο χώρος να έχει τουλάχιστον ένα δένδρο μεγάλο ή 3 ημίδενδρα, να υπάρχουν στο χώρο τουλάχιστον 50 καλλωπιστικοί θάμνοι (δεν συμπεριλαμβάνονται τα φυτά μπορντούρας).
Τα κριτήρια για να επιλεγεί η καλύτερη βεράντα είναι η γενική της εικόνα, ο αριθμός των φυτών, ο συντελεστής επιφάνειας και φυτών, η κατάσταση των φυτών, η πρωτοτυπία και οι συνθέσεις. Τα κριτήρια για τις αυλές είναι το σχέδιο, η μορφή του κήπου, η κατάσταση του φυτικού υλικού και οι κηποτεχνικές συνθέσεις.
Γενικά, το περιβάλλον αξιολογείται από το πόσα φυτά συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα της πόλης, αλλά και από την κηποτεχνική σύνθεση και την αισθητική του όψη.

Αναλυτικά, θα βραβευτούν τρεις βεράντες πρώτης κατηγορίας, με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, τρεις βεράντες δεύτερης κατηγορίας, με χρηματικό έπαθλο 300 ευρώ και τρεις βεράντες τρίτης κατηγορίας, με έπαθλο 200 ευρώ. 

Ανάλογα είναι τα ποσά και για τους κήπους, καθώς και πέντε καλλωπιστικά φυτά παραγωγής των δημοτικών φυτωρίων.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 7 Μαΐου και μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 60 αιτήσεις από δημότες της περιοχής. Από τις 10 Μαΐου έως τις 28 Μαΐου, η επιτροπή αξιολόγησης θα κάνει επιτόπια επίσκεψη σε όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και οι βραβεύσεις θα ανακοινωθούν στις 12 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Πηνειού.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε