Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μακεδονία: Σήμα κινδύνου από τα εργοστάσια της ΕΒΖ!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Χωρίς επαρκή πρώτη ύλη για τη λειτουργία τους κινδυνεύουν να μείνουν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σε Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα…

Οι αγρότες στη Β. Ελλάδα δεν πείστηκαν τελικά να σπείρουν τεύτλα, θεωρώντας «αδύναμα» και ανεπαρκή τα προβλεπόμενα οικονομικά κίνητρα, μετά και το απογοητευτικό 2010, που θεωρήθηκε ως η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας, αν όχι των τελευταίων 35 ετών, για το εισόδημα των τευτλοκαλλιεργητών.

Στο σκηνικό αυτό, με τεύτλα σπάρθηκαν φέτος μόνο 50.000-60.000 στρέμματα. Κι αυτό, τη στιγμή που η διοίκηση της βιομηχανίας, δια στόματος του προέδρου της, Χρυσόστομου Γερούκη, ανακοίνωνε στόχο σποράς 150.000 στρεμμάτων τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της ΑΤΕΒank ότι σχεδιάζει να απεμπλακεί από όλες τις θυγατρικές τού μη χρηματοπιστωτικού τομέα (και άρα και από την ΕΒΖ, στην οποία κατέχει μερίδιο 82,33%).

Η έκταση που τελικά σπάρθηκε μπορεί να αποδώσει παραγωγή μόνο 30.000-40.000 τόνων ζάχαρης, δηλαδή το ένα τέταρτο έως ένα πέμπτο της εθνικής ποσόστωσης των 158.000 τόνων. Τί θα γίνει με τους τόνους που υπολείπονται για την κάλυψη της ποσόστωσης; Θα παραχθούν εκτός Ελλάδας, σε Γαλλία και Γερμανία, για λογαριασμό της ΕΒΖ, με τη μέθοδο του «φασόν», πριν συσκευαστούν υπό την ετικέτα της εταιρίας και επιστρέψουν και στην ελληνική αγορά, όπου η ετήσια ζήτηση υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

Σύμφωνα με την περιφερειακή επιτροπή Κ. Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, η περιορισμένη σπορά τεύτλων, λόγω και της έλλειψης οικονομικών κινήτρων προς τους αγρότες από την ΕΒΖ, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των ζαχαρουργείων Πλατέος, Σερρών και Ορεστιάδας. Και μετατρέπει την ΕΒΖ “από καθετοποιημένη αγροτική βιομηχανία[…], σε εμπορικό τμήμα εισαγωγής ζάχαρης”.

Πάντως, κύκλοι της διοίκησης της ΕΒΖ διαβεβαίωναν ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο, έστω προσωρινό, των τριών μονάδων. Κατά τους ίδιους, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε