Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Με μειωμένο προϋπολογισμό και 151 ταινίες από 53 χώρες θα γίνει το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με τις ταινίες να προβάλλονται επί δέκα μέρες στην ιστορική έδρα του θεσμού – τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους- και στις αποθήκες του Λιμανιού, το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιχειρεί με το 1/5 παλιότερων προϋπολογισμών του την «καλύτερη» του διοργάνωση.

«Είναι πρόκληση αλλά και αφορμή ουσιαστικής δημιουργίας ο πολλαπλά μειωμένος προϋπολογισμός, τα τεράστια χρέη που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν είχα το δικαίωμα λόγω των προβλημάτων να καταργήσω ένα φεστιβάλ με 52 χρόνια ιστορίας» δήλωσε σήμερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δημήτρης Εϊπίδης.

Η φετινή διοργάνωση γίνεται με προϋπολογισμό δυο εκατομμύρια ευρώ (παλιότερες διοργανώσεις ξεπερνούσαν τα 11 εκατομμύρια ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού (900.000 ευρώ) θα καλυφθεί από την ένταξη του φεστιβάλ στο ΕΣΠΑ (για τρείς διοργανώσεις και τέσσερις του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ), ποσό 400.000 ευρώ από τα εισιτήρια και τις χορηγίες και 700.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και τουρισμού .

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης «ανοίγει» το βράδυ της επόμενης Παρασκευής 4 Νοεμβρίου με την προβολή της νέας ταινίας του «Οι απόγονοι».

Η Σάρα Ντράιβερ, η Αμερικανίδα «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά και συνεργάτιδα του Τζιμ Τζάρμους, θα παρουσιάσει τις ταινίες της, στο πλαίσιο του αφιερώματος του 52ου ΦΚΘ στο έργο της. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του δανέζικου κινηματογράφου, η νέα ταινία του οποίου Superclasico (η υποψηφιότητα της Δανίας για τα προσεχή Όσκαρ) θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Επίσης, το παρών θα δώσει ο προκλητικός Αυστριακός δημιουργός Ούλριχ Ζάιντλ, αλλά και ο Ερντέν Κιράλ, από τους σπουδαιότερους τούρκους auteurs, με έργο που παραμένει άγνωστο στην Ελλάδα, ο οποίος θα τιμηθεί από το φεστιβάλ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό, τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή.

Οι ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, συμμετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer. Οι 2 από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής. Ελληνικής παραγωγής είναι συνολικά ταινίες που συμμετέχουν και στις επιμέρους ενότητές του (Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2011, Ελληνικές Συμπαραγωγές, Ειδικές Προβολές, Αγορά), ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και δώδεκα ταινίες που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη ενώ σ’ αυτές συμπεριλαμβάνεται και η προβολή της ταινίας «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη (στη μνήμη του απονέμεται φέτος και το βραβείο κοινού Fischer) .

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε