Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μεγάλες καταστροφές απ’ το χαλάζι σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στα 200 χιλιάδες στρέμματα, φθάνουν αυτά που επλήγησαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από την πρόσφατη κακοκαιρία-βροχόπτωση και χαλάζι- στο νομό Λάρισας.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές του Δήμου Κιλελέρ και η ευρύτερη κτηματική περιφέρεια του Δήμου Λαρισαίων με τα σιτηρά, κριθάρι, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, αμπέλια, ψυχανθή (φακή, ρεβίθι) και βίκο να είναι τα φυτά που έπαθαν τις μεγαλύτερες καταστροφές.Oι ζημιές στο βαμβάκι που είναι η δυναμικότερη καλλιέργεια της περιοχής εκτείνονται σε 70.000-80.000 στρέμματα! Ωστόσο το σιτάρι, η βιομηχανική ντομάτα και τα ψυχανθή είναι εκείνα τα προϊόντα όπου η ζημιά είναι καθολική. Ζημιές υπάρχουν ακόμη και στην πόλη της Λάρισας όπου σπίτια, καταστήματα, αλλά και αποθήκες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων για την εκτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό των ενεργειών, αποφασίστηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, μεταξύ αυτών, να ενταχθεί η Θεσσαλία στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας μέσω του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.) του ΕΛ.Γ.Α. , με έδρα το αεροδρόμιο “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι και ολική η καταστροφή για χιλιάδες στρέμματα σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη από τις βροχοπτώσεις και τη χαλαζόπτωση

Σε εγρήγορση βρίσκεται το τμήμα ενισχύσεων και αποζημιώσεων του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Όπως τόνισε η διευθύντρια του τμήματος Ήρα Σούλιου μεγάλης έκτασης φαίνεται ότι είναι οι ζημιές στη Θεσσαλία και μικρότερης έντασης και σποραδικές στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ακόμα και σήμερα στον ΕΛΓΑ γίνεται καταγραφή των ζημιών και πιο σαφή εικόνα, για το μέγεθός τους αναμένεται αύριο, όπως τόνισε η ίδια.
Η κυρία Σούλιου, πρόσθεσε μάλιστα ότι το έργο του ΕΛΓΑ αναμένεται να είναι “δύσκολο”, με δεδομένο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα.

Τα χωράφια με βαμβάκι, όπως επισημάνθηκε έχουν πλημμυρίσει, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα υπαίθρια κηπευτικά. Στο μεταξύ, τις πλημμυρισμένες περιοχές στο βόρειο Έβρο, επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρης Γιαννακίδης και είπε πως η κατάσταση των αγροτών είναι άσχημη.Ωστόσο, θέλοντας να τους καθησυχάσει, τους δήλωσε ότι “οι αγρότες θα αποζημιωθούν”.

Σε κάθε περίπτωση θέλησε να διαβεβαιώσει τους Έλληνες αγρότες, που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ότι ο ΕΛΓΑ είναι οικονομικά έτοιμος και οργανωτικά επαρκής, να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους παραγωγούς που πράγματι ζημιώθηκαν.

Προς την κατεύθυνση αυτή, καλούνται οι ζημιωθέντες να υποβάλουν το συντομότερο δυνατό τις σχετικές δηλώσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές του οργανισμού…

Διαβάστε ακόμα:

Οβιδιακές μεταβολές του καιρού με καταιγίδες εως την Πέμπτη

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε