Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης για ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης για ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης κατέθεσαν τα μέλη του Συλλόγου για την Προστασία της Λίμνης Βεγορίτιδας για τη ρύπανση που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη διοχέτευση των λυμάτων πέντε κοινοτήτων της περιοχής.

Τα λύματα του Περδίκα, της Πεντάβρυσου, του Αγ. Χριστοφόρου, του Ανατολικού και του Καρυχωρίου διοχετεύονται μέσω της φυσικής ροής του ρέματος Σουλού στη λίμνη. Τα μέλη του Συλλόγου αποφάσισαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, για να προστατέψουν το μέλλον της λίμνης, «εξαιτίας των συνεχόμενων καταστροφικών παρεμβάσεων, που δέχεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και από τη χωρίς έλεγχο αυθαίρετη διοχέτευση λυμάτων μέσω ρεμάτων στη λίμνη».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Μούλας, στη μείωση της στάθμης των υδάτων της λίμνης, εκτός από τα λύματα των πέντε οικισμών, έρχονται να προστεθούν και τα λύματα του Αγ. Παντελεήμονα που εξαιτίας ενός σπασμένου αγωγού δεν λειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια ο βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα να διοχετεύονται όλα στη λίμνη.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Πενταβρύσου, Τηλέμαχος Σωτηριάδης, ανέφερε ότι το ρέμα Σουλού, που περνά πλησίον του χωριού, έχει να καθαρισθεί πολλά χρόνια. Τα λύματα σχηματίζουν μικρές και μεγάλες λιμνούλες, η μυρωδιά πολλές φορές είναι ανυπόφορη, ενώ κινδυνεύει η δημόσια υγεία των κατοίκων για τα σπίτια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ρέμα.

Το πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων και της διοχέτευσής τους στη λίμνη Βεγορίτιδα παραδέχθηκε ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει τα τελευταία 20 χρόνια, και ότι οι πέντε κοινότητες δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό.

Επισήμανε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες του εξωτερικού δικτύου μεταφοράς των λυμάτων προς τον βιολογικό καθαρισμό της Πτολεμαΐδας και πρόσθεσε: «Αναμένουμε την ένταξή τους στα έργα του ταμείου συνοχής της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Διευκρίνισε δε ότι για να μπορεί ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης να δεχθεί το επιπλέον φορτίο των πέντε κοινοτήτων, έχει προχωρήσει η μελέτη επέκτασης και εκσυγχρονισμού του και το επόμενο διάστημα θα γίνει η δημοπράτηση για την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Σύλλογος Προστασίας της Βεγορίτιδας δηλώνει ότι η μηνυτήρια αναφορά έγινε κατά παντός υπευθύνου και ότι δεν θα αφήσει να συνεχιστούν οι παρανομίες και ζητά τη δημιουργία Ανεξάρτητου Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην προστασία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κεντρική Μακεδονία Τελευταίες ειδήσεις