weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Μυλόπουλος: «Το ΑΠΘ όμηρος ενός αδιάλλακτου σωματείου»

Μυλόπουλος: «Το ΑΠΘ όμηρος ενός αδιάλλακτου σωματείου» | Newsit.gr
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές για την χθεσινή «ανακατάληψη» του ΑΠΘ.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Εδώ και περισσότερο από δύο μήνες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είναι όμηρος ενός αδιάλλακτου σωματείου εργολαβικών εργαζομένων που διεκδικεί αιτήματα από το πανεπιστήμιο, τα οποία αυτό, εκ των πραγμάτων και λόγω του θεσμικού του ρόλου, αδυνατεί να ικανοποιήσει. Η κατάληψη του κτιρίου διοίκησης για περισσότερες από 70 ημέρες έχει παραλύσει τη λειτουργία του ΑΠΘ και έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμες διοικητικές, ακαδημαϊκές και οικονομικές επιπτώσεις.

Οι καταληψίες, υποκινούμενοι και υποστηριζόμενοι από εξωπανεπιστημιακούς παράγοντες, όπως συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΕΚΘ και συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα, απολαμβάνουν μια ανεξήγητη ασυλία, που φτάνει μέχρι του σημείου ένοχοι για αξιόποινες πράξεις να περιφέρονται στα ΜΜΕ κατηγορώντας τα συλλογικά όργανα διοίκησης ενός δημόσιου ιδρύματος, τις πρυτανικές αρχές, τους κοσμήτορες και τους προέδρους των σχολών και των τμημάτων, επειδή ζητούν τη συνδρομή της Πολιτείας για άρση του αδιέξόδου. Η ασυλία την οποία απολαμβάνουν τους επιτρέπει να φτάνουν μέχρι του σημείου, εξωπανεπιστημιακοί αυτοί, να ζητούν παραιτήσεις εκλεγμένων οργάνων αυτοδιοίκησης του ΑΠΘ.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης έκανε ό,τι μπορούσε. Στάθηκε αλληλέγγυο σε όσα από τα αιτήματα των εργαζομένων αφορούν στην επιδίωξή τους, σε συνθήκες κρίσης, να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα υπέβαλε θεσμική πρόταση για την αντιμετώπιση των εργολαβικών σχέσεων εργασίας και διεκδίκησε επιπλέον πιστώσεις από το υπουργείο, κάνοντας σαφές ότι η υποχρηματοδότηση της Παιδείας ανατροφοδοτεί την κρίση και την ύφεση. Τέλος, εξάντλησε κάθε όριο διαλόγου με τους εργαζομένους στις εργολαβίες, υποβάλλοντας προτάσεις στο πλαίσιο της νομιμότητας και των περιορισμένων, λόγω συνθηκών, οικονομικών δυνατοτήτων του. Δυστυχώς, προσκρούσαμε στην αδιαλλαξία και το μαξιμαλισμό ενός σωματείου που, υποκινούμενο από αλλότρια συμφέροντα, έχει επιδιώξεις ξένες με το Πανεπιστήμιο και με το αγαθό της Παιδείας που αυτό υπηρετεί.

Είναι φανερό ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η χειραγώγηση του ΑΠΘ από εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Ταυτόχρονα η ομηρία του πανεπιστημίου από μια ομάδα εργαζομένων υπονομεύει την προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς. Το ΑΠΘ πρέπει άμεσα να επανέλθει σε συνθήκες νομιμότητας και ομαλής λειτουργίας, προκειμένου να επιτελέσει τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό του ρόλο».

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα καλεί το ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την πρυτανεία του ΑΠΘ «για την απόφασή τους να καλέσουν τα ΜΑΤ να επέμβουν στο πανεπιστήμιο και να συλλάβουν 11 απολυμένους εργολαβικούς υπαλλήλους (σσ η συγκεκριμένη επιχείρηση στο ΑΠΘ έγινε τα ξημερώματα της 29ης προς την 30η Νοεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 11 ατόμων, τα οποία δικάζονται μεθαύριο Δευτέρα)».

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «καλεί τους εργαζομένους της πόλης και τα συνδικάτα σε συμπαράσταση των συλληφθέντων απεργών τη Δευτέρα 3/12/2012, στις 11 το πρωί, στα δικαστήρια όπου πραγματοποιείται η δίκη». Το ΠΑΜΕ ζητά «ν’ αφεθούν ελεύθεροι και αθώοι» οι 11 συλληφθέντες, να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και «να πεταχθούν οι εργολάβοι έξω από το ΑΠΘ και τους άλλους δημόσιους οργανισμούς».

Μάλιστα, κάνει λόγο για παράνομη άρνηση της Πρυτανείας να εφαρμόσει νόμο βάσει του οποίου υποχρεούται να κηρύξει έκπτωτους όλους τους εργολάβους και να μισθοδοτήσει η ίδια, απευθείας τους εργαζομένους. Ισχυρίζεται δε, ότι η Πρυτανεία συγκρότησε παράνομα απεργοσπαστικό μηχανισμό από «κοινού με τον δήμαρχο και την εργολαβική εταιρεία ISS», ενώ υποστηρίζει ότι «έγινε προσπάθεια καπελώματος του αγώνα των εργολαβικών υπαλλήλων από τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «υπήρξε απαίτηση από τη «Χρυσή Αυγή» για επέμβαση των ΜΑΤ».

Aνακοίνωση εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ:

«Η μετατροπή του ΑΠΘ σε σκουπιδότοπο έχει υπεύθυνους. Ανεξάρτητα όμως από τις υπαρκτές ευθύνες πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σκοπός όλων πρέπει να είναι η λύση των προβλημάτων και όχι η χρησιμοποίηση και η περαιτέρω επιδείνωσή τους, με στόχο να υποδαυλίζεται ένταση σε κρίσιμους δημόσιους χώρους.

Υπάρχουν θεσμοί και νομικό πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος. Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει τη λήψη αποφασιστικών μέτρων ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του ΑΠΘ».

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί από εργολαβικούς υπαλλήλους

Σημειώνεται ότι ομάδα εργολαβικών υπαλλήλων βρέθηκε από τις 11 το πρωί σήμερα στον προαύλιο χώρο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ, το οποίο τελεί υπό νέα κατάληψη (έπειτα από μόλις ένα 24ωρο διακοπής της), αυτή τη φορά από φοιτητές, που πρόσκεινται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Οι φοιτητές προχώρησαν στην κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη των 11 ατόμων.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Ανακατάληψη του ΑΠΘ – «Δεν είμαστε εμείς» λένε οι εργολαβικοί υπάλληλοι

#TAGS MM