Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Οικονομικά προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών λόγω του “κουρέματος” στα αποθεματικά του

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα προβλήματα του Πανεπιστημίου είναι σοβαρά σύμφωνα με τον πρύτανη Γιώργο Παναγιωτάκη…

Όπως ανέφερε ο Γιώργος Παναγιωτάκης κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα “το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είχε κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας 5,395 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μετά την εφαρμογή του PSI μειώθηκαν στα 3,155 εκατομμύρια και με την ανταλλαγή των ομολόγων συρρικνώθηκαν ακόμα περισσότερο, στα 1,650 εκατομμύρια ευρώ”.

Όπως πρόσθεσε τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου μειώθηκαν κατά 73% γεγονός που, όπως είπε, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου και, κυρίως, στην κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Σύμφωνα με τον πρύτανη το οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργείται μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την πρόβλεψη πρόσθετης χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας.
Επίσης ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο δεν είχε καμία ενημέρωση για τους κινδύνους που υπήρχαν σε ό,τι αφορά τα αποθεματικά του και μάλιστα είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών – περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ- προέρχονταν από ιδιωτικούς πόρους, από το ΤΣΜΕΔΕ, και προορίζονταν για την χρηματοδότηση εκπαιδευτικών αναγκών των Πολυτεχνικών Σχολών.

Ο Γιώργος Παναγιωτάκης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη, ότι υπάρχει πρόβλημα και με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου, καθώς όπως είπεμε τον νέο νόμο την ευθύνη κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν έχει, όπως συνέβαινε έως τώρα, η Σύγκλητος αλλά το Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο, ως όργανο, δεν υφίσταται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όσο για το φαγητό και τη στέγη των φοιτητών σύμφωνα με τον πρύτανη, οι δαπάνες καλύπτονται μέχρι τον Αύγουστο από τον προϋπολογισμό του πρώην Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.
Από τον Σεπτέμβριο και μετά οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να καλύπτονται από το Πανεπιστήμιο “άρα είναι απολύτως αναγκαίο και επείγον να γίνει, χωρίς χρονοτριβή, από το υπουργείο Παιδείας η πρόβλεψη των σχετικών πόρων ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και να μην υπάρξουν προβλήματα”…

Διαβάστε ακόμα:

ΤΕΙ Λαμίας: Αναστολή λειτουργίας για δύο ημέρες λόγω του PSI – VIDEO

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε