Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Όταν οι γύπες παίρνουν το αεροπλάνο…

Όταν οι γύπες παίρνουν το αεροπλάνο…

Με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών από το Ηράκλειο της Κρήτης ταξιδεύουν τη Δευτέρα, 25 Ιουνίου, για την Κύπρο οι πρώτοι έξι από τους 30 πυρόχροες γύπες για την ενίσχυση του κυπριακού πληθυσμού του είδους…

στο πλαίσιο του έργου «ΓΥΠΑΣ», το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, το έργο «ΓΥΠΑΣ» αποσκοπεί στην ενίσχυση του πληθυσμού του γύπα στην Κύπρο με πουλιά από την Κρήτη, έτσι ώστε ο πληθυσμός του να ανακάμψει, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει μειωθεί σε βαθμό, που να απειλείται άμεσα με εξαφάνιση.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, η προστασία του συγκεκριμένου πτηνού είναι σημαντική για το περιβάλλον της Κύπρου, καθώς «ο γύπας επιτελεί τον ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα διάφορα νεκρά ζώα, απαλλάσσοντας από τους κτηνοτρόφους το κόστος αποτέφρωσης των ζώων, ενώ πέραν του άμεσου οικονομικού οφέλους, η διατήρηση του γύπα επιφέρει και διάφορα έμμεσα οφέλη, όπως η προώθηση του αγροτουρισμού, η πτηνοπαρατήρηση και η εκπαίδευση».

Οι γύπες θα μεταφερθούν με κλωβό του Τμήματος Δασών στον Άγιο Ιωάννη Πάφου, όπου και θα παραμείνουν έως ότου εγκλιματιστούν στο νησί (σσ. αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να πετάξουν πίσω στη Κρήτη) πριν απελευθερωθούν στην κυπριακή ύπαιθρο.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε