Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Παίρνουν τους παππούδες απ’ τα γηροκομεία για να εισπράττουν τη σύνταξη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση είναι μία… καλή ευκαιρία για την ελληνική οικογένεια να επανέλθει στην πρωταρχική της μορφή. Αυτή, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και ο παππούς με τη γιαγιά, έστω και αν αυτό γίνεται για λόγους…σύνταξης!

Δύσκολες μέρες φαίνεται ότι αρχίζουν να περνούν τα γηροκομεία Κρήτη αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρχίζουν σιγά και σταθερά και παίρνουν πίσω στο σπίτι τον παππού και τη γιαγιά που μέχρι πρότινος είχαν τακτοποιήσει έναντι αμοιβής σε κάποιον οίκο ευγηρίας με νοσοκόμες, γιατρούς, διατροφολόγους και θέα στη θάλασσα
αλλά όχι με εγγονάκια να παίζουν στα πόδια τους και συντροφιά συγγενών και φίλων.

Το φαινόμενο έχει καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και φαίνεται ότι προβληματίζει αρκετό κόσμο που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του prismanews.gr στα δύο γηροκομεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και το γηροκομείο του Αγίου Μηνά,
Τα γηροκομεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής – βρίσκονται στην περιοχή του Αι Γιάννη το ένα και στη Χρυσοβαλάντου το άλλο- φαίνεται ότι έχουν ακόμα λίγους ηλικιωμένους τους οποίους και φροντίζουν με ένα πολύ μικρό αντίτιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οικογενειών που παίρνουν πίσω στο σπίτι τους ηλικιωμένους και μαζί…τη σύνταξη τους!
«Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις με ηλικιωμένους που τους παίρνουν πίσω για να εισπράττουν τις συντάξεις τους…ακούγεται θλιβερό αλλά είναι η πραγματικότητα» μας είπε άνθρωπος που καθημερινά καταγράφει τέτοιες ιστορίες ερχόμενος αντιμέτωπος με τη φτώχεια και τη δυστυχία στην πόλη του Ηρακλείου.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο γηροκομείο του Αγίου Μηνά. Εκεί, στις εγκαταστάσεις υπερπολυτελείας της παραλιακής λεωφόρου, ζουν 50 ηλικιωμένοι και τους φροντίζουν 20 εργαζόμενοι. Πρόκειται για ένα έργο αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ που η Μητρόπολη περίμενε πως και πως για να βοηθήσει και να ανακουφίσει πολύ κόσμο. Ωστόσο αποδείχθηκε εξαιρετικά δαπανηρό και πολύ δύσκολο στη λειτουργία του, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις απαιτήσεις ενός τέτοιου ιδρύματος.

Τώρα, με την οικονομική κρίση να μαστίζει τον κόσμο, τα έξοδα του γηροκομείου δε βγαίνουν, αντιθέτως η λειτουργία του είναι ζημιογόνα κάθε μέρα που περνά, αναφέρουν οι πληροφορίες. Όσο για τις δαπάνες των ανθρώπων που ζουν εκεί, το κόστος παραμονής ξεκινά από τα 800 ευρώ το μήνα και ξεπερνά τα 1200 ευρώ. Και μπορεί το νέο γηροκομείο να έχει χωρητικότητα 70 ατόμων ωστόσο όπως όλα δείχνουν είναι πολύ δύσκολο να συντηρήσει ακόμα και αυτούς τους ένοικους που έχει σήμερα…

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε γηροκομεία συνεχώς μειώνεται, όπως λένε άνθρωποι που ξέρουν την αγορά.

«Η μέση ελληνική οικογένεια θέλει τώρα πίσω στο σπίτι τον παππού και τη γιαγιά μια και η σύνταξη τους μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη. Τώρα κανείς δεν γκρινιάζει και δεν διαμαρτύρεται για τον ανήμπορο ηλικιωμένο…η ανάγκη γίνεται φιλοτιμία σε μια προσπάθεια επιβίωσης» είπε άνθρωπος που είδε από κοντά τη μοναξιά των γερόντων σε κάποια γηροκομεία και τη χαρά της επιστροφής στα πρόσωπα τους…

Διαβάστε ακόμα:

Αχαϊα: Επιστροφή στο παρελθόν – Σταματούν το σχολείο για να βρουν μεροκάματο!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε