Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Παροχή φυσικού αερίου στο νομό Ροδόπης από τις αρχές του 2012

Παροχή φυσικού αερίου στο νομό Ροδόπης από τις αρχές του 2012

Προγραμματισμός, μελέτη, σχεδιασμός, κατασκευή και εκμετάλλευση συστήματος διανομής φυσικού αερίου καθώς και την πώληση φυσικού αερίου είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν.

Μέχρι τα τέλη του 2011 θα ολοκληρωθεί η ίδρυση της Επιχείρησης Παροχής Αερίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΑΕ και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2012, σύμφωνα με την εκτίμηση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, οι δραστηριότητες διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελούν το αντικείμενο της υπό σύσταση εταιρείας ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Α.Ε..

Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό, τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκμετάλλευση συστήματος διανομής φυσικού αερίου καθώς και την πώληση φυσικού αερίου σε οικιακούς καταναλωτές, σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, σε βιομηχανικούς και άλλους χρήστες.

Αναφέρεται επίσης ότι για τη διαδικασία σύστασης των ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας, προβλέπεται η διενέργεια διαγωνισμών από τη ΔΕΠΑ ΑΕ για την ανάδειξη αντίστοιχων ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο τους.

Ο κ. Μανιάτης ενημερώνει ότι για την προώθηση των σχετικών ενεργειών δρομολογήθηκαν ήδη νομοθετικές ρυθμίσεις και επίκειται η ψήφισή τους στη Βουλή. “Η ΔΕΠΑ Α.Ε. που έχει την ευθύνη της δημιουργίας και λειτουργίας των νέων αυτών εταιρειών εκτιμά ότι η ίδρυσή τους θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2011 και θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2012”, μεταφέρει την εκτίμηση της ΔΕΠΑ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Εξάλλου με έγγραφο της ΔΕΠΑ ενημερώνεται ο κ. Χατζηοσμάν ότι το δίκτυο που ήδη λειτουργεί στην περιοχή, μπορεί να τροφοδοτήσει άμεσα τους μη οικιακούς καταναλωτές που βρίσκονται επί της διαδρομής του. Πέραν όμως της λειτουργίας αυτού του δικτύου, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η ΔΕΠΑ, ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ίδρυσης της περιφερειακής εταιρείας παροχής αερίου, με την επωνυμία Εταιρεία Παροχής Αερίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα βρίσκεται σε λειτουργία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, μετά από καθυστερήσεις και αναβολές 6 περίπου ετών.

Μέσω της περιφερειακής αυτής εταιρείας αερίου, προωθείται η περαιτέρω επέκταση των υποδομών αερίου στο νομό Ροδόπης, δίδοντας έμφαση κυρίως στην οικιακή, επαγγελματική και βιοτεχνική-βιομηχανική χρήση. Για τον λόγο αυτό, κατά την τετραετία 2012-215, στην περιοχή της Κομοτηνής, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 6.000.000 ευρώ για την κατασκευή περίπου 110 χιλιομέτρων νέων δικτύων αερίου, τα οποία είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν το σύνολο σχεδόν των καταναλώσεων της περιοχής.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε